Ideologier
 
Vad är ideologier och vad ska man med de till? Kortfattat kan man säga att en ideologi är en tanke om hur samhället bör fungera på bästa sätt. I och med att det finns olika uppfattningar om vilket samhälle som är det bästa så kommer olika ideologier att stå mot varandra.

Under 1800-talet växer nya grupper fram med krav på inflytande. Det är fabriksägare och arbetare med olika intressen att bevaka.

De stora ideologierna som växer fram under 1800-talet har sina rötter i 1700-talets upplysning. Det som då skulle upplysa världen var förnuftet och upplysningen innebar att förnuftet skulle få större frihet. Det medförde nya tankar om mänskliga fri- och rättigheter, den starka kungamaktens vara eller inte vara och ökade krav på inflytande från den framväxande medelklassen.

Längst gick de här tankarna i den amerikanska självständighetsförklaringen 1776 och den franska revolutionen 1789-1804. Den nya friheten skulle gälla både tankar och ekonomi. Det blev en grund för liberalismen. Den ökade handeln med slavar och kolonier skapade enormt stora vinster, industriproduktionen byggdes upp och med den växte nya ekonomiskt starka grupper fram med krav på politiskt inflytande och fri marknad.

Men det kom också en reaktion mot den snabba förändringen och det nya tänkandet. Det nya sättet att producera varor och bedriva handel på med framväxande bankhus, nyrika borgare och en hård konkurrens innebar också att det fanns förlorare. En grupp förlorare var adeln som alltmer tappade mark mot borgarklassen. Vissa menade att samhällsförändringen gick för snabbt. Franska revolutionen hade visat att utvecklingen till slut blev okontrollerbar. När massorna tog makten ledde det till diktatur och giljotinerna förkortade människor på löpande band. Resultatet av alla proklamationer om mänskliga rättigheter blev till sist åter ett kungligt envälde och krig. Kritiken från de kungatrogna, adeln och kyrkan blev till en ideologi om att snabba förändringar bör undvikas. Ideologin som var en reaktion mot liberalismen fick namnet konservatism.

Det fanns fler förlorare i den framväxande industrialiseringen. Konkurrensen var hård samtidigt som det fanns gott om billig arbetskraft. Jordbrukets effektivisering tillsammans med en snabb befolkningsökning ledde till att fabriksägare kunde utnyttja sina arbetare maximalt. Lönerna var usla, arbetsdagarna långa och många gånger direkt farliga. Billigast var att anställa barn. De kostade nästan ingenting och de kunde göra en hel del nytta på fabriker och i gruvor. För många blev lösningen att emigrera till Amerika. Över 50 miljoner människor lämnade Europa för att bygga en ny framtid på andra sidan Atlanten.

Men de flesta blev kvar och ur de förnedrande arbetsförhållandena och livet i de trånga arbetarkvarteren växte ett starkt missnöje fram. Medellivslängden i vissa engelska städer på 1800-talet kunde ligga så lågt som 20 år. Samtidigt som fabriksägare blev omåttligt rika så levde arbetare på svältgränsen. Bristerna i det nya samhällets fria marknad kritiserades allt mer högljutt och bildade kärnan i socialismen.

Senast updaterat 06/03/10 15:47