1700-talets tillväxt
 

1700-talet var, liksom 1200-talet och 1500-talet en av de stora perioderna i europeisk tillväxthistoria. Den ökade världshandeln gav kapital till den begynnande industrialiseringen. Dessutom hade den ökade satsningen på infrastruktur stor betydelse. Också andra förändringar till exempel när det gällde rättssystem och privat äganderätt spelade in. Effektiviseringen av jordbruket med större och effektivare enheter ledde till att arbetskraft frigjordes som kunde sysselsättas med tillverkningsarbeten inom den begynnande industrialiseringen. Allt skedde dessutom i en värld med växande marknader, både i hemländerna och utomlands.

Jordbruket
 
Inom jordbruket lärde man sig odla efter nya metoder. Andelen jord som låg i träda minskade, och man införde nya växtföljder som inte utarmade jorden på samma sätt. Foderodling ökade möjligheterna att bedriva effektiv boskapsuppfödning. Den här utvecklingen gick längst i Storbritannien.

Enclosure-reformen genomfördes i England och olika skiftesreformen i Sverige under 1800-talet.

Ta reda på: Vad enclosure-rörelsen stod för, försök att se både fördelar och nackdelar.

Hantverk och industri
 

Från 1790-talet började varuproduktionen att förändras i Europa. Tillverkningen koncentrerades till större enheter där en fast arbetsstyrka arbetade. Det kapital som satsades på investeringar ökade kraftigt. De företag som växte fram utvecklade en arbetsdelning, det vill säga de som arbetade i företaget specialiserade sig på olika uppgifter. Detts skedde först inom textilindustrin, där importen av bomull från kolonier hade stor betydelse. Också den här utvecklingen gick längst i Storbritannien.

Från 1700-talet kan man säga att den ekonomiska tyngdpunkten började flyttas från jordbruk till industri, men fortfarande var det jordbruket som dominerade större delen av Europa.

Senast updaterat 06/03/14 16:21