Sverige under 1700-talet
 

Politiskt och Ekonomiskt.
 
När Karl XII dog var det kungliga enväldets tid över för Sverige, för en tid framöver. Tiden fram till Gustav III:s statskupp går under benämningen Frihetstiden. Den nya grundlagen från 1720-talet innebar att det var ständerna, det vill säga riksdagens fyra stånd, som skulle bestämma vilken makt kungen skulle inneha.

Den ekonomiska politik som gällde under 1700-talet var framförallt merkantilismen.

Under den här tiden uppstår två politiska inriktningar, hattar och mössor. De kan ses som föregångare till det som senare under 1800-talet blir mer etablerade politiska partier. Under frihetstiden skiftar makten ett antal gånger mellan hattar och mössor. Motsättningarna mellan partierna och stånden ökade, Sverige befann sig i en ekonomisk och politisk kris. Det blev heller inte bättre av att Sverige drabbades av missväxt både 1771 och 1772.

19 augusti 1772 gjorde kung Gustav III en statskupp och med den tog frihetstiden slut. Att statkuppen genomfördes relativt lätt kan förklaras med den ekonomiska och politiska krissituatin som Sverige befann sig i. Respektive stånd hoppades på förbättringar som skulle gynna just de i egna ståndet.

1789 drev kungen igenom ett tillägg till regeringsformen- förenings- och säkerhetsakten. Kungens makt ökade och adelns makt minskade. Ett växande motstånd mot kungen fanns inom adeln. Maskeradbalen i mars 1792 satte stopp för enväldet. Kungen blev skjuten under kvällen och dog några veckor senare. Det var en grupp adelsmän som hade planerat mordet och den som höll i revolvern laddad med järnskrot var Jacob Anckarström.

Ta reda på: Hur gick det för Anckarström?


Kulturellt
 
Tullgarn Slott
Tullgarn Slott 1712-1729

Det ledande landet i Europa var Frankrike under 1700-talet. Franska var det språk som talades av alla med utbildning. Upplysningstankarna som spreds över Europa kom även till Sverige.

Carl von Linné, Anders Celscius, Christoffer Polhem, Carl Wilhelm Scheele var några av 1700-talets framgångrika svenska vetenskapsmän.

Ta reda på: Vad gjorde dessa män kända?

1739 grundades Svenska Vetenskapakademin. Den skulle uppmuntra naturvetenskaperna, handel och industrin. En uppgift som tillkom under 1900-talet var att utse årets nobelpristagare i kemi, fysik och medicin.

Svenska akademin grundades 1786 av Gustav III. Dess uppgift var att vårda det svenska språket och idag utser den nobelspristagaren i litteratur.

Senast updaterat 06/03/09 15:24