(Studieteknik/Orienteringskurs 50p)

Människans utveckling

Lucy

För omkring 3,5 miljoner år sedan fanns det i östra delarna av Afrika en liten varelse, som utvecklat förmågan att gå upprätt, vilket var ett avgörande steg i människans utveckling. En bidragande orsak var att de väldiga regnskogarna långsamt drog sig tillbaka och ersattes av ett mer öppet stäpplandskap med spridda träddungar. Det här bidrog till att konkurrensen om födan blev stor. De otaliga småaporna förökade sig snabbare än de större, så att Lucy och hennes vänner senare var tvungna att söka sig till andra miljöer, för att överhuvudtaget kunna överleva.

Den här varelsen fick namnet Lucy, "The Missing Link", och antropologerna hittade hennes fossil 1974, en sensation i jakten på våra första förfäder. Hon var endast omkring en meter lång och hon hade en låsbar knäled och kunde alltså gå upprätt, vilket gjorde att hon lätt kunde anpassa sig till de nya förutsättningarna, som uppstod i den här delen av Afrika. Att sedan talapparaten utvecklades var inte till nackdel, utan bidrog till att människan fick ytterligare försprång i förhållande till de andra djurarterna. Då kunde de här varelserna börja kommunicera med varandra och på så sätt var det möjligt för dem, att samarbeta för att överleva i en hård miljö.

Hjärnan

Utvecklingen har sedan skett stegvis under miljontals år och vi anses idag vara den mest intelligenta varelsen på jorden. Vår hjärna har sedan utvecklats i takt med att vi förvärvat allt fler färdigheter.

Forskarna vet idag, att det i ett fosters hjärna dagligen bildas omkring 360 miljoner nervceller och att det i en vuxen persons hjärna i genomsnitt finns mellan 50 och hundra miljarder celler, som på olika sätt är specialiserade för olika och mycket avancerade funktioner. Den moderna människans hjärna väger idag i genomsnitt 1,3 kilo och har en otrolig kapacitet att lagra kunskaper och minnen, som förvärvas under ett helt liv.

Föregående sida Nästa sida