Medeltiden

 

RÄTT SVAR! Bilden förställer ett tiggarpass.

 

Under medeltiden kristnades Sverige och kristna värderingar fick ett starkt fäste inom vård och omsorg. Äldre och sjuka vårdades ofta i kloster av munkar och nunnor. Innan kyrkans makt över vården växte hade kloka gummor och gubbar ansvarat för att lindra symtom och sjukdomar med hjälp av örter och huskurer. Allteftersom kristendomen växte dig starkare uppstod motsättningar mellan kunskaper om människokroppen och den kristna tron. Kristendomen hävdade att sjukdom var något som ingick i Guds plan och blev man sjuk var det ett straff från Gud.

Under medeltiden började man bygga så kallade Helgeandshus ,förebilden till nutida sjukhus. Dessa drevs av välgörenhetsstiftelser och gåvor från allmänheten. Där vårdades sjuka, äldre och fattiga.

 

Kyrkan inrättade fattighus eller fattigstugor där socknen tog hand om sina fattiga, äldre sjuka, föräldralösa och funktionshindrade. Fattigvården kunde också bedrivas med rotegång. Det innebar att de fattiga flyttade mellan olika gårdar där de mot visst arbete fick husrum och mat. Föräldralösa barn och fattiga barn eller gamla kunde utackorderas. Det innebar att de ropades ut på auktion mot den lägsta summan. De fattigaste fattiga tiggde. För att få kontroll över tiggeriet utfärdades så kallade tiggarpass. Tiggarpasset tillät tiggeri inom ett visst område.

 

Tiggarpass.jpg

Du ska nu bege dig till Gesällen på kv. Kungsfågeln (nr 3 på kartan). Här finns fika att köpa som bakats av livsmedelsprogrammets elever. Du kan även köpa matkuponger som du kan använda i samtliga elevmatsalar i Luleå Gymnasieby.


Tillbaka till kartan