Landsbyggdens omvandling
 

Klick på en av bilderna för att få en större version!

Priserna på spanmål ökar sakta under 1800-talet. För bönderna innbär detta att de kan odla mer spannmål och sälja överskottet och därmed göra en liten vinst. För att detta ska ske måste alla bönder i byn vara överens i och med att byn är oskiftad som är det vanligaste i början av 1800-talet. Under 1800-talet skiftas många byar runt om i landet.

Skiftet innebär i stora drag att gårdens mark samlas istället för som tidigare varit uppdelad i en mängd små tegar. Varje bonde kan nu bestämma vad som ska odlas på den egna marken. Detta leder till att en viss nyodling av mark som tidigare ej varit uppodlad. Nyodlingen kräver bättre verktyg, vilket ger andra yrkesgrupper mer arbete bland annat smeden. Gården klarar av att föda fler personer och den behöver ockå fler arbetare. Några av bönderna orkar inte följa med i utvecklingen utan säljer sin mark till andra - början till stor jordbruk. De vet att de kan försörja sig som torpare eller jordbruksarbetare på de större gårdarna, än så länge är lönerna bra.

Det som nu händer är att en kedjereaktion sätts igång. De positiva effekterna av prisökningen och skiftet leder till en ökad nyodling och mekanisering av jordbruket. Sverige har inte invecklat sig i några krig, fler barn föds och färre dör vilket leder till en ökad befolkning. Denna positiva utveckling har trots sina biverkningar. Hemmansklyvningar minskar gårdarnas storlek, bygemenskapen löses upp, mekaniseringen inom jordbruket leder till arbetslöshet, proletariseringen tar sin början och många människor väljer att emigrera.



Tabell över befolkningsutvecklingen i Sverige 1800 - 1900

Ta reda på: Vad står orden mortalitet och nativitet för?

Fundera på vad denna föränding betydde för den enskilda människan och för samhället i stort.

Ta reda på: Vad är en proletär, torpare, statare, backstugesittare, tjänstehjon, inhysefolk?

Sverige började från och med 1850-talet bli mer beroende av utlandet. England hade bidragit med teknik, kapital och marknader till den svenska industrin. Samtidigt hade behovet utifrån Europa ökat av svenskt trä, järn och stål till järnvägsbyggen och till arbetarhusen i de växande städerna.

Demokratisering
 
Under 1800-talet sker många förändringar. Du har redan tittat på jordbruket. Nu är det dags att se vad som händer på den politiska arenan. När vi tittar tillbaks på äldre tider är det viktigt att vi inte använder oss av dagens värderingar på deras handlande, vi bör utgå från de tankar som rådde vid den tiden. Det är ett av historikens problem.

För att du ska lättare förstå vad förändringen som sker under 1800-talet innebar för medborgaren vill vi att sätter dig in i hur det såg ut i början av 1800-talet.

Ta reda på
Hur ståndsriksdagen var sammansatt och hur den representerade befolkningen.
Vilka nya grupper i samhället växte sig starkare under 1800-talet och hur mottogs de i det politiska livet?
I mitten av 1860-talet får Sverige en ny regeringsform. Hur skulle riksdagen utses? Vilka hade rösträtt? Hur såg respresentationen ut i förhållande till befolkningen?

Senast updaterat 06/03/15 13:07