Engelsmannen Sir Nicholas Winton organiserade räddningen av 669 tjeckiska och slovakiska barn strax före utbrottet av andra världskriget. Den nu 102-årige Winton höll sin gärning hemlig och allt skulle ha glömts bort om inte hans hustru, 50 år senare, hittat en gammal resväska på vinden, full med dokument och transportplaner. I dag är historien om räddningen världskänd.
Diskussionsfrågor
__________________________________________________________________________
Ordlista
__________________________________________________________________________
Om Tjeckoslovakien
Tjeckoslovakien var en stat som existerade i Centraleuropa först mellan mellan 1918 och 1939, och sedan mellan 1945 och 1992, varefter den delades i de båda staterna Tjeckien och Slovakien. Tjeckoslovakien bildades efter Österrike-Ungerns sammanbrott i första världskriget. Landet gick under när det ockuperades 1939. Efter andra världskriget tog det tjeckoslovakiska kommunistpartiet makten under kuppliknande former 1948.
Tyskland, Adolf Hitler och Tjeckoslovakien
Vid valet i Tyskland år 1930 vann Nationalsocialisterna, ledda av Hitler för första gången. Nationalsocialisterna var motståndare till den utrikespolitik som då fördes. Vid valet 1932 vann de ännu större framgångar och 1933 kom Hitler att ta över makten i Tyskland. Nu började tyska utrikespolitiker att föra en hårdare utrikespolitik. Mål var att få skriva om de paragrafer i Versaillprotokollet som gav Tyskland hela skulden för första världskriget. De ställde också krav på militär jämlikhet med övriga länder. 1934 började Tysklands upprustning. Under hösten 1937 hade Tysklands upprustning gått så långt att Hitler för första gången vågade övergå från ord till handling. I oktober 1937 informerade han sina närmaste män om sina planer att förena Österrike och Tjeckoslovakien med Tyskland.
Under hösten 1938, efter det att Österrike annekterats av Tyskland, krävde Hitler att de områden i Tjeckoslovakien där det bodde tysktalande, kallat Sudetenland, också skulle få tillhöra Tyskland. Hitler såg till att utnyttja sudettyskarnas svåra situation för att kunna lägga beslag på stora delar av Tjeckoslovakien. I Sudettyskland fanns även ett politiskt parti lett av Konrad Henlein, kallat Sudetendeutsche Partei, som stödde tanken på att området skulle tillfalla Tyskland. Henleins parti var inte nazistiskt men dess anhängare beundrade
vad de ansåg vara Adolf Hitlers framgångar i Tyskland. En kort tid därefter ockuperades Polen och andra världskriget, som kom att pågå 1939-1945, var ett faktum.
Münchenöverenskommelsen
Münchenöverenskommelsen kallas det avtal rörande Tjeckoslovakien, som ingicks den 30 september 1938 mellan Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien. Avtalet innebar bland annat att Tjeckoslovakien skulle avträda det tyskspråkiga så kallade Sudetlandet till Tyskland. Under hösten 1938 möttes världens stormaktsledare i München för att försöka lösa den pågående konflikten med Tyskland, och Hitlers territoriella krav tillmötesgicks. Den tjeckiske presidenten tvingades böja sig inför Hitler. De anspråk han lät kungöra var självständighet åt sudettyskarna och förändringar av den tjeckiske utrikespolitiken. Den tjeckoslovakiska regeringens motåtgärder mot dessa gav Hitler en anledning till att han lät tyska trupper ockupera Slovakien. Slovakien förvandlades genom detta till en tysk skyddsstat. Tyskland var nu en stormakt som ville utvidga sin territorium.
Nickys familj
Filmhandledning
Filminformation
Speltid: 98 min
Från: 13 år
Ämne: Historia
Originaltitel: Nicky’s Family
Produktion: Insomnia World sales, 2011