Argumenterande tal
I tesen förklarar du din ståndpunkt i frågan du valt att tala om. Det är huvudsyftet till hela ditt tal och du kommer att ägna hela talet åt att övertyga åhörarna om att du har rätt
Nu har du förklarat din ståndpunkt, nu ska du bevisa att du har rätt! Detta gör du genom att lista dina argument, eller anledningar till varför du tycker som du gör.
Argument kan delas in i två huvudgrupper:
(1) Känsloargument – baserade på dina egna känslor och tankar. Känsloargument är väldigtpersonliga och starka. Målet med känsloargument är att väcka åhörarens känslor. Med andra ord ska den som lyssnar helst börja gråta av ditt känsloargument…
(2) Fakta-argument – baserade på ren fakta. Fakta-argumenten är objektiva, tydliga och samtidigt väldigt övertygande för den som lyssnar. Speciellt om du kan hänvisa till var du fått dina fakta ifrån.
Motargument
En riktigt bra debattör tänker inte endast på sig själv, utan även på sina motståndare! Detta gör man genom att ta med motargument, eller anledningar till varför man inte ska tycka som du själv gör. Detta får ditt tal att låta väldigt genomtänkt, vilket också gör det mer pålitlig.
Syftet med att ta med motståndares åsikter är att tydligt visa att de inte stämmer. För att lyckas med detta måste du välja motståndarsidans bästa argument och plocka isär det och besegra det med hjälp av egna argument.
I slutet ska lyssnaren få en överblick. Sammanfattadet viktigaste och framförallt, upprepa ditt starkaste argument!