Glukos, en enkel sockerart, är den sockerart som kroppen använder som byggsten för kolhydratkedjor.
Fruktos, en annan enkel sockerart, finns ofta i olika frukter.
Glukos och fruktos kan reagera och binda till varandra. Då bildas sackaros, det som vi till vardags använder som strösocker.
Det finns en variant av glukos som heter galaktos (den är nästan som glukos men är lite annorlunda byggd). Glukos och galaktos kan tillsammans bilda laktos, mjölksocker. Kroppen kan bryta ned glukos och galaktos var för sig utan problem men när de bildar laktos behöver kroppen ett särskilt enzym som heter laktas. Laktas kan nämligen öppna bindningen mellan glukos och galaktos. Om du är laktosintolerant saknas eller finns för lite av enzymet laktas och mjölksocker (laktos) kan inte brytas ned. Då kommer laktosen att komma till tjocktarmen utan att ha brutits ned. Där kommer bakterier bryta ned laktosen och det bildas gaser och det är lätt att få diarré. I Skandinavien är laktosintolerans ganska ovanligt men i andra delar av världen är nästan alla vuxna laktosintoleranta. Vad kan det bero på tror du? Diskutera med någon i klassen.