Fahrenheit, Celsius och Kelvin... Vilken är den riktiga, vilken är originalet?
Kelvin är den första och på så sätt den riktiga. Egentligen finns det inga minusgrader. Det var bara en "svenne" på 1700-talet som ville göra om Kelvinskalan och bestämde att vattnet skulle koka vid 100 grader och frysa vid 0. Han sa först tvärt om, men hans kompis Linné sa att det inte kunde vara så, han tvingade Celsius att ändra på det.
Tillbaka till att det inte finns minusgrader. Det kan inte bli kallare än 0 grader Kelvin, det går helt enkelt inte. 0 grader Kelvin motsvarar -273,2 grader Celsius. Alltså 273,2 grader Kelvin är 0 grader Celsius, då vattnet fryser. Japp, Celsius ville gå efter ett av våra viktigaste tillgångar, vattnet och göra en skala. Fahrenheit, då? Den skalan är konstig och skum.
Anders Celsius
William Thomson
(kom på Kelvin-skalan)
Vad mäter man med temperaturen? Värmen, ok, men man mäter faktiskt atomernas rörelser. Ju varmare det är, ju mer rör atomerna och molekylerna på sig. Vid 0 grader Kelvin står allt stilla. Allt. Alla atomer och molekyler stannar. Därför kan det inte bli kallare än 0 grader Kelvin, saker kan ju inte röra sig långsammare än att vara stilla. Däremot kan det bli hur varmt som helst. Då rör sig bara atomerna mer och mer.
Eld är varmt, is är kallt...
Till innehållsförteckning