Något om felhantering - Bortfall

Med bortfall menas, att man inte lyckas samla in observationer från hela det stickprov man valt ut. Särskilt vanligt är detta problem i samband med enkäter eller andra typer av frågeformulär. Om man inte lyckas få svar på alla frågor från hela den grupp man valt ut, blir undersökningens resultat mindre pålitligt. Oftast kan man ju inte veta vad bortfallet beror på. I värsta fall finns det ett samband mellan att personer har avvikande åsikter och deras ovilja att svara på ett frågeformulär.

Man kan hantera problemet på flera olika sätt:

  1. Det enklaste är att endast ta hänsyn till de observationer man fått in. Man utgår då underförstått från att de uteblivna observationerna (svaren) skulle ha fördelat sig på samma sätt som de svar man fått in.

  2. Man kan också, särskilt om bortfallet inte är för stort, med matematiska metoder beräkna mellan vilka gränser resultatet kan variera beroende på hur svaren skulle ha fördelat sig inom bortfallsgruppen.

  3. Man kan även göra ytterligare försök att få svar från bortfallsgruppen. Utgående från dessa svar kan man ofta dra vissa slutsatser om hur svarsfördelningen inom denna grupp skiljer sig från de svar man fick in i första omgången.

  4. Ytterligare en möjlighet är att göra en helt ny undersökning med ett nytt urval (stickprov) och kanske annorlunda formulerade frågor. Genom att jämföra de två undersökningarna kan man kanske få en bättre bild av hur svaren i hela populationen skulle fördela sig.

Det är i samtliga fall viktigt att bortfallets storlek tas med i rapporten, liksom en beskrivning av hur man har hanterat problemet.

Exempel: Vid en undersökning tillfrågades 1000 personer om de var för eller emot svensk anslutning till EMU. Man fick 700 svar, som fördelade sig på följande sätt:

Svar

Antal

Andel

Ja

310

44,3 %

Nej

270

38,6 %

Vet ej

120

17,1 %

Bland de 300 i bortfallsgruppen lyckades man senare få in ytterligare 100 svar, som fördelade sig så här:

Svar

Antal

Andel

Ja

21

21 %

Nej

72

72 %

Vet ej

7

7 %

Man antog, att svaren i bortfallsgruppen, om alla svarat, skulle ha fördelat sig på i stort sett samma sätt som bland de 100 sista svaren, alltså så här:

Svar

Antal

Ja

63

Nej

216

Vet ej

21

Det beräknade resultatet från hela urvalet (1000 personer) blir då:

Svar

Antal

Andel

Ja

310+63 = 373

37 %

Nej

270+216 = 486

49 %

Vet ej

120+21 = 141

14 %