Elströmmen och människokroppen

 

Ett elektriskt olycksfall innebär att elektrisk ström på något sätt passerat genom kroppen. Det är storleken på den ström som passerar genom kroppen och den tid som kroppen utsätts för strömmens påverkan, som är avgörande för en skadas omfattning och art. Ström som ger någon form av kroppsskada kallas chockström och en sådan framkallar i sin tur elchock.

 

Det krävs en viss spänning för att driva fram strömmen. Beroende på hudens fuktighet kan den spänning, som krävs för att driva en farlig ström genom kroppen, vara mycket varierande. Kroppens resistans, motstånd kan således vara olika i olika situationer. Därför finns särskilda regler för elinstallationer i t.ex. bad- och duschrum, och även för användning av apparater.

 

Av tabellen framgår att livsfarlig strömstyrka är mycket mindre än märkströmmen (vanligen 10 A eller mer) för de säkringar som vi använder i våra anläggningar. Säkringarna är främst till för att skydda elanläggningen, inte användaren!

 

Strömstyrka

Varaktighet

Verkan på människokroppen

0,1 mA

Okritisk

Kan uppfattas av tungan

1 mA

Okritisk

Kan uppfattas av fingrarna (kittlande, vibrerande känsla)

5 mA

Okritisk

Ger stickande smärtor men är ofarlig

10 mA

Okritisk

Muskelkramper börjar uppträda. Det blir svårt att släppa taget.

20 mA

Minuter

Gränsen för att man kan komma loss själv har passerats. Kan ge brännmärken. Försök inte att ta loss offret! Bryt först strömmen!

30 mA

Sekunder – minuter

Förlamar andningsmuskulaturen efter någon minut. Detta leder till medvetslöshet. Att omedelbart ge konstgjord andning lönar sig i regel.

50 mA

Sekunder

Ger kraftiga och smärtsamma kramper. Kan åstadkomma hjärtkammarflimmer, som vanligen leder till döden. Förutom yttre brännskador kan också inre brännskador uppstå i muskler och andra vävnader.

500 mA

Sekunder

Åstadkommer svåra brännskador men är inte alltid direkt dödande.

 

 

Källa:

http://www.elsakerhetsverket.se/

Alfredsson A.; Petersson A., M. och T. 2003. Arbetsmiljö och säkerhet. Serviceyrken. Natur och Kultur.