Friktion är den del inom fysiken som beskriver motståndet som uppkommer när två kroppar eller ytor dras mot varandra. Friktionskraften är alltid riktad mot hållet man flyttar ett objekt. En friktion uppstår när en kraft som kallas friktionskraft agerar i motsatt riktning mot en glidningskraft, så om en låda ska flyttas till vänster så är riktningen på glidningskraften åt vänster, medan friktionskraften då rör sig åt höger eftersom det är den kraft som saktar ner glidningen.
Friktionen är olika stor beroende på vilka föremål man drar mot varandra. Om man drar två släta föremål mot varandra är friktionen väldigt liten eftersom de då inte gör så mycket motstånd mot varandra, medan om en skrovlig yta dras mot en slät yta så ökar friktionen eftersom det skrovliga från den ytan kommer göra att det andra föremålet behöver använda mer kraft för att ta sig fram. Alla föremål har en viss "skrovlighetsnivå". Det är detta friktion handlar om, d.v.s. när ytornas gropar fastnar i varandra. Det är då motstånd uppstår, så ju färre gropar desto mindre motstånd. Ett föremål kommer alltid att röra sig framåt så länge glidningskraften är större än friktionskraften, sedan kommer den stå still. Men friktion finns inte bara på marken: luftmotstånd är en sorts friktion och vatten är det också för t.ex. för en simmare. Ett sätt att motverka friktion är att t.ex. smörja ytor med olja för att minska motståndet.
Låg friktion är bra i många fall, t.ex. skidor ska ha låg friktion mot snön så att man glider fram snabbt och skridskor ska ha låg friktion mot isen. Skidor är det samma sak med, fast där vallar man istället. Men det är inte alltid bra att ha låg friktion. Bildäck måste t.ex. ha hög friktion så att bilen kan stanna när man trycker på bromsen, och skorna måste också ha hög friktion för att man inte ska halka runt när man är ute och traskar. Även skruven behöver ha mycket friktion för att den ska fastna i gängorna.
Friktionen kan man koppla ihop med andra lagar, bl.a. rörelselagen. När de två ytorna dras mot varandra så omvandlas rörelseenergi till värme.
Bandyboll rullande på is
Bandyboll rullande på asfalt
Bandyboll rullande på konstgräs
Filmerna bredvid är till för att illustrera att olika ytor har olika friktion. På den första filmen rullar bollen på is. Is har väldigt låg friktion och därför rullar bandybollen relativt långt (ca 11,5 meter) med endast lite kraft. Om man sedan tittar på andra filmen så ser man att bollen efter tillslag med samma kraft inte rullar lika långt (ca 8 meter) och det beror på att underlaget asfalt har högre friktion än is. Och sen sist men inte minst har vi filmen när bollen rullar på konstgräs. Som ni ser rullar bollen ganska "gräsligt" där (ca 5,5 meter) vilket betyder att gräs har ännu högre friktion.
En sak man får tänka på är dock att när experimentet utfördes försökte jag slå bollen med så lika kraft som möjligt på alla tre ytor så resultatet är inte exakt men principen visas tydligt och resultatet blev som det, i teorin, skulle bli.