Sagan om S:t Göran och Draken

En gång för länge sen levde en fruktansvärd drake i närheten av staden Silena i Mindre Asien. Varje dag krävde vidundret en av stadens innevånare som byte. Lottdragning avgjorde vem den olyckliga blev.

En dag föll lotten på Cleolinda, prinsessan i staden. Just då hon beredde sig för att offras kom en vandrande riddare, Georg, till trakten. Då han fått höra vad som stod på, beslöt han att försöka bekämpa draken. Efter en svår kamp i ett närbeläget kärr dräpte Georg draken. I liknande berättelser brukar hjälten få prinsessan och halva konungariket, men innan folket hunnit säga tack hade Georg redan ridit vidare, lika plötsligt som han kom. S:t Georg eller S:t Göran blev alla riddares ideal och han är ju också som en scout - en som med alla krafter hjälper till när det behövdes, utan att tänka på belöningen. Helt enkelt en riktig, pålitlig kompis.

 

Vad symboliserar S:t Göran och Draken?

Vår Sankt Göran gavs till Sten Sture d.ä. av Bernt Notke. Den sägs föreställa Sten Sture d.ä. (den äldre) och draken ska föreställa Kristian I av Danmark. Den gavs till Sten Sture efter slaget vid Brunkeberg då svenskarna gick segrande ur striden. Men det är inte samma Kristian som i svensk folkmun kallas Kristian Tyrann, det är Kristian II. Prinsessan som S:t Göran räddar symboliseras Sverige.
Skulpturen själv är gjord av ek med gulddetaljer och en gång i tiden mer färgglad än vad vi ser idag. Den har också älghorn på kroppen och huvudet då älgen var en maktsymbol och ek var kungens träd. Skulpturen skulle symbolisera makt och visa hur starkt Sverige var.

 

  

 

 

                     

x:35 y:15 624x534
Stockholm s1.png
x:127 y:462 63x59
x:132 y:465 53x57
\vädersolstavlan.jpg
x:392 y:461 63x62
x:394 y:463 60x56

Gå tillbaka till kartan

x:115 y:540 139x33

Titta närmre på Vädersolstavlan

x:350 y:539 192x40