Understrykningar och marginalanteckningar
Vid intensivläsning av en text är det lämpligt att ha en penna till hands för att markera de viktiga nyckelorden, och det är en fördel om man har olika färger att arbeta med, men det här är ju inte möjligt om man har ett läromedel till låns. Då måste man föra över det man plockar ut ur texten till ett kollegieblock eller liknande. Allt det här förarbetet är till för att underlätta inlärningen och det sparar tid, när du behöver repetera. Se även modulen om läsning.
Nyckelord
Nyckelorden är de som sammanfattar det väsentliga i ett textavsnitt. Man har då skalat bort detaljerna och kvar finns bara ett "skelett", med vars hjälp man sedan ska kunna göra en självrepetition, och då kompletterar man med de detaljer man kommer ihåg efter att ha läst texten igen.
Man kan också föra ut nyckelorden i marginalen för att kunna få en ännu tydligare överblick av det viktigaste, när man själv kanske ska skriva ett sammanfattande referat av den aktuella texten. Läs alltså med pennan i hand! Det underlättar verkligen vid en repetition.
För att du skall kunna öva understrykningar och marginalanteckningar, följer nu en text, som du kan skriva ut. När du gjort detta kan du gå vidare för att se ett exempel på hur detta kan se ut. Jämför förslaget med dina egna anteckningar. Tänk på att det är nyckelorden och inte hela meningar, som ska plockas ur texten. Risken finns att man stryker under för mycket och då tappar man bort syftet med anteckningstekniken.
Övningstext
Tankekarta (MindMap)
Då man snabbt vill kunna anteckna det som presenteras, under till exempel en lektion eller en föreläsning, är en tankekarta att rekommendera. Det är en fördel om man har tid att organisera sin tankekarta, så att den inte blir så rörig att man i efterhand inte kan förstå hur de olika anteckningarna hör ihop. En tankekarta ska alltid renritas och eventuellt kompletteras, för hand eller med hjälp av ett dataprogram, för att få bättre läsbarhet och genom omritningen, så får du lättare att komma ihåg det du ska lära dig. Olika färger och figurer gör att tankekartan blir tydligare vad gäller olika sammanhang, så att du genom att enbart titta på figurerna eller de olika färgerna får sammanhanget klart för dig.
Exempel på tankekarta.
|