Överallt omkring oss i naturen är det fullt av liv och rörelse! Titta dig omkring och du kan upptäcka några svalbon, eller kanske ett spindelnät? I filmerna får du möta några vanliga svenska djur, men även några mer exotiska. Varje avsnitt är ca 4-5 minuter långt.
Denna film låter dig möta:
- Nätspinnarna.
- Pärlödlan.
- Igelkotten.
- Svalan.
- Den vanliga paddan.
- Sköldpaddan
Diskussionsfrågor
1 Vad kallas materialet som spindeln spinner sina nät med?
2 Ge några exempel på vad spindeln kan använda materialet till.
3 Vad heter Europas största ödla?
4 Kan du beskriva hur den ser ut och lever?
5 Varför väger en igelkott mycket mindre på våren?
6 Ungefär hur många taggar har en igelkott?
7 Varför tvingade sköldpaddshonan i filmen iväg hanen på en så lång vandring?
8 Föder en sköldpadda levande ungar, eller?
9 Ungefär hur många ägg lägger en vanlig padda?
10 Vad är det för speciellt med paddans hud?
11 Vad gör svalorna när det blir kallt i Sverige på vintern?
12 Hur bygger hussvalan sitt bo?
13 Ungefär hur mycket insekter äter svalungarna i ett bo under en sommar?
________________________________________________________________________
Ordlista
- Flyttfågel - kallas de fåglar som flyger till varmare länder under vintern.
- Konstruktion - ord för hur någonting är uppbyggt.
- Loppa - blodsugande parasit som livnär sig på varmblodiga djur eller fåglar.
- Parning – när en hona befruktas av en hanne.
- Spillning - annat ord för djurens bajs (avföring).
- Vinterdvala - när däggdjur sänker sin kroppstemperatur och ämnesomsättning för att klara sig mot kylan under vintern.
- Yngel - stadium i vissa djurs livscykel.Yngelstadiet följer efter kläckningen av ägget, och sker innan djuret blir fullvuxet.
- Ömsa - att ersätta någots yttre hölje mot annat, som till exempel när en orm byter ut sitt skinn.
________________________________________________________________________
Om spindlar
Spindlar tillhör klassen spindeldjur med över 42 000 arter spridda världen över. Spindlar klassas som rovdjur, och de flesta av dem äter insekter. Spindlar finns i stort sett över hela världen. De har åtta ben. På bakkroppen finns spinnvårtor för produktion av silkestrådar. Silkestråden som spindlar producerar består av en tunn och stark proteinsträng som har många användningsområden. Bland annat används silkestråden för att spinna nät, för att vira in byten och som material för äggsäckar. Spindelnät kallas fångstnätet som vävts av en spindel.
Om pärlödlan
Pärlödlan är en ödla i familjen egentliga ödlor som förekommer i sydvästra Europa. Den blir vanligen mellan 40 till 70 centimeter lång. Pärlödlan är Europas största egentliga ödla, och den har en lång svans, kraftiga ben och en tydlig hals. Ungefär två tredjedelar av dess längd består av svansen. Ovansidan av kroppen på en fullvuxen pärlödla är grönaktig till grågrönaktig, men färg och mönstring kan skilja sig åt mellan olika ödlor. Den är aktiv på dagen, och värmer sig i solen för att få upp temperaturen. Födan består mest av insekter och den lägger ägg. På många platser är pärlödlan idag hotad, då den är känslig för bland annat föroreningar och för att dess naturliga livsmiljö försvinner. Pärlödlan lever på marken och föredrar torra och öppna områden.
Om igelkotten
Igelkotten är ett marklevande djur som tillhör familjen igelkottar, och den finns på många platser i Europa. För att skydda sig mot rovdjur är igelkotten täckt med taggar, upp mot normalt 6000 stycken. Igelkotten är ett uråldrigt djur, med cirka 50 miljoner år på nacken. Arterna inom familjen igelkottar tillhör antagligen några av de äldsta däggdjuren. Att den har ett så fördelaktigt utseende för överlevnad förklaras enkelt genom att den under sin tid på jorden inte genomgått några större förändringar. ”Igel” är ett gammalt nordiskt ord för spetsig. ”Kotte” betyder något runt och knottrigt. På isländska säger man ”Broddgaltur”, vilket betyder tagg-gris. Igelkotten lever av insekter, maskar och mångfotingar. Under en period var arten hårt drabbad av miljögifter och trafik, men den verkar numera ha återhämtat sig.
Om sköldpaddor
Sköldpaddor är reptiler som har en sköld som skyddar mjukdelarna. Skalet består av två delar: ryggskölden och bukskölden. Även om många sköldpaddor lever en stor del av sitt liv under vatten, så andas alla sköldpaddor luft. Därför måste de simma upp till ytan regelbundet för att andas. Som alla andra kräldjur lägger sköldpaddor ägg. Men deras ägg är svaga och sega. För vissa arter bestämmer omgivningens temperatur om äggen ska bli till en hona eller hane. Det finns ingen sköldpaddsart där honan tar hand om ungarna, utan alla får alltid klara sig på egen hand. Nya undersökningar har visat att en sköldpaddas organ, till skillnad från andra djurs, inte blir sämre med ålder. I själva verket går lever, lungor och njurar hos en 100-årig sköldpadda nästan inte att skilja från de ungas. Det gör att forskare är väldigt intresserade av att ta reda på hur de bär sig åt.
Om vanlig padda
Vanlig padda är en robust och vårtig padda med stora och röda ögon. Paddan är brunaktig till gråbrun med mörkare vårtor. Hanen kan bli upp till runt 8 cm lång, medan honan oftast blir något mindre. Bakom ögonen sitter giftkörtlar som kan utsöndra ett slemirriterande och muskelförlamande gift. De flesta rovdjur skyr därför paddan, men några av dem tål giftet, som till exempel snok och igelkottar. Bakbenen är korta vilket ger paddorna en kravlande gångstil med små korta hopp, och nästan hela bakfoten har simhud. Paddan är inte lika beroende av vatten som andra groddjur, utan de kan leva en bit från vattensamlingen. Ofta sitter den helt stilla medan den väntar på sitt byte, i form av insekter och spindeldjur. När bytet är i närheten kastar den ut sin långa, klibbiga tunga mot det. I frihet kan paddan bli upp till 10 år gammal. Den finns i nästan hela Europa, men är fridlyst i Skandinavien.
Om svalor
Svalor är en familj i ordningen tättingar med ungefär 75 arter. Det mest karaktäristiska med svalorna är deras form, som bara kan förväxlas med seglare (som de inte alls är släkt med). Svalornas fjäderdräkt går främst i mörka toner med kontrastrika inslag av vitt och rött. Deras klor är mycket korta och svaga. Svalorna går med viss svårighet och stjärten är kluven. Svalor förekommer över alla delar av jorden, med undantag av Arktis och Antarktis. I alla tempererade områden är de flyttfåglar. En stor del av tiden tillbringar svalorna tillsammans i luften, där de jagar insekter. När svalor vilar sitter de på tak, stenar och andra upphöjda ställen. Man brukar säga att svalor kan spå väder, eftersom de flyger på lägre höjd
vid lågtryck. Förklaringen är förmodligen att svalorna helt enkelt befinner sig där maten, det vill säga insekterna, är. Och dessa flyger nästan alltid lägre vid lågtryck.