Fett
Fett kan vara flytande eller fast vid rumstemperatur. Den kemiska strukturen på fettet är det som avgör om fettet är flytande eller fast. Mer om det senare.
Fett är molekyler som innehåller mycket kemisk energi i sina bindningar. Kroppen kan omvandla fett till vatten och koldioxid och få ut den kemiska energin. I bilden till höger ser du en fettmolekyl. Som du ser är det många vita=väte som är bundna till svarta=kol. Varje väte som kopplas bort från kol ger ett energiöverskott.
Kolhydrater är det som kroppen använder mest som energikälla. Kolhydrater har dock inte lika mycket kemisk energi i sina bindningar som fett. Om vi jämför hur mycket energi kroppen kan få ut från en viss massa (vikt) fett och kolhydrater får vi ut dubbelt så mycket energi ur fettet!
Dessutom skyddar fett mot stötar och isolerar kroppen så kroppen håller värmen bättre. Slutligen används fett som byggstenar för många livsviktiga ämnen i kroppen som t.ex. kolesterol och hormoner.
Nämn två anledningar till varför vi behöver äta fett.