Sedan 2010 är CFC-gaser, som bidrog till ozonminskningen, förbjudna. Det är den första – och hittills enda – globala frågan som lösts internationellt. Men det har visat sig att vissa ozonvänliga alternativ i själva verket är superväxthusgaser. Samtidigt som det finns andra ozon- och klimatvänliga alternativ. Så varför används inte dessa? I det här programmet tar Nature Inc. reda på varför enkla lösningar sällan blir enkla.



 

 

 


 

 

 





 

Diskutera före visning

__________________________________________________________________________


Frågor efter visning    

  1. Vilken påverkan har de så kallade CFC-gaserna för vårt liv på jorden?
  2. Vad innebär egentligen de så kallade superväxthusgaserna?
  3. I programmet tar man upp några saker som gör det svårt för länder att komma överens internationellt kring miljöfrågor. Ge exempel på några av dessa.

__________________________________________________________________________


Uppgifter efter visning

 _____________________________________________________________________________________________

 

Ordlista

 __________________________________________________________________________

 

Superväxthusgaser och internationellt miljösamarbete

I samband med 1987 års Montrealprotokoll förbjöds användningen av CFC-gaser, som bland annat används i frysar, till år 2010. I och med det ansågs det största hotet mot ozonlagret avlägsnas. För utan ozonlagret som filtrerar bort skadligt solljus vore liv på jorden omöjligt. Det har dock visat sig att vissa ozonvänliga alternativ istället fungerar som ”superväxthusgaser”, som istället påverkar jordens klimat negativt.

 

År 2050 kan en femtedel av växthuseffekten orsakas av superväxthusgaser, samtidigt som det finns ozon- och klimatvänliga alternativ. Så varför används inte dessa istället? Det finns flera orsaker, som programmet tar upp. Och faktum kvarstår: Förbudet mot CFC-gaser är den första – och hittills enda – globala frågan som lösts internationellt. Det är mycket svårt att ändra i internationella överenskommelser och komma överens om nya när varje land har en egen agenda som påverkar deras beslut. I det här programmet tar Nature Inc. reda på varför enkla lösningar sällan blir enkla.

berg.jpg

Nature Inc - En tidsinställd bomb

Filmhandledning

Filmfakta


x:440 y:425 335x195
x:35 y:405 360x250