Jorden har en enorm artrikedom men den minskar i en allt snabbare takt. Just nu är tusentals arter rödlistade hos Internationella naturvårdsunionen. I den här filmen får du lära dig varför biologisk mångfald är bra för alla och se olika exempel på vad som händer om den förstörs.

 Filmen är indelad i följande avsnitt:

  1. Hotet mot den biologiska mångfalden
  2. Den biologiska mångfalden ger mat till människan
  3. Biologisk mångfald är bra för människans hälsa
  4. Biologisk mångfald underlättar ekonomisk stabilitet












             

Diskussionsfrågor

  1. Vad innebär biologisk mångfald? 
  2. Ge minst tre exempel på hot mot den biologiska mångfalden. 
  3. Varför är biologisk mångfald viktigt? Ge gärna flera exempel! 
  4. Vad kan man göra för att skydda den biologiska mångfalden? 
  5. Vad innebär det för klimatet om den biologiska mångfalden fortsätter att försvinna på samma vis i framtiden? 
  6. Ta reda på mer om hoten mot biologisk mångfald i Sverige … 
  7. … och vad man gör/har gjort för att motverka det. Berätta om exempel du hittat, under en klassrumsdiskussion eller i form av en uppsats.

________________________________________________________________________

 

Varför är den biologiska mångfalden är bra för människan?

Jordens enorma artrikedom minskar i allt snabbare takt och tusentals arter är just nu rödlistade hos Internationella naturvårdsunionen. Den biologiska mångfalden är en viktig faktor för att ge mat till människan. När allför få grödor eller djur föds upp ökar risken för angrepp av till exempel virus och svampsjukdomar. Den genetiska urholkningen gör också att ett mindre urval kan erbjudas konsumenten. När en växtart eller djurras dör ut går dess gener förlorade för alltid.


I tusentals år har människor dragit nytta av olika naturmedel i form av till exempel vilda växter. De flesta mediciner som produceras idag har sitt ursprung i växtriket, även om det medicinska värdet bara har analyserats hos en bråkdel av världens växter. Många svamparter är inte bara giftiga, utan har även läkande egenskaper. Ett känt exempel är vårt äldsta antibiotikum, penicillinet.


Många länder har insett att naturen kan skapa fler arbetstillfällen, i form av bland annat turism. Genom att bevara mångfalden säkerställer man inkomstkällor för lokalbefolkningen och för det egna reseföretaget.


Hoten mot den biologiska mångfalden

Det finns ett antal hot mot den biologiska mångfalden. Ett av dem är skövlingen av naturlandskap. Orörda ängsmarker, som näringsfattiga grässlätter, blir allt mer sällsynta. Med dem försvinner ett mycket stort antal blommor, örter och gräsarter.


I decennier har floder dämts upp och letts om av olika skäl. Flodslätters ekosystem kännetecknas av ogenomtränglig vildmark och stor artrikedom. När sjöar och flodslätter torkar ut får det stora konsekvenser. Den naturliga översvämningsregleringen och många djurs livsmiljöer förstörs.


Hårdgörning innebär att jorden täcks med ett ogenomträngligt material, som betong eller asfalt. Växtlighet förstörs och det hårdgjorda området kan inte längre absorbera regnvatten. Det i sin tur leder till minskad infiltration och perkolation till grundvattnet, brist på dricksvatten och allt oftare till översvämningar.


Kalhuggning, det vill säga ödeläggelsen av naturlig skogsmark, är sedan länge känd. Jordens skogar utgör viktiga färskvattenmagasin och livsmiljöer för växter och djur. De är också en viktig resurs som producerar syre. De kala markområdena, som nu är oskyddade mot erosion, växer för varje dag. Områdena förvandlas exempelvis till planteringar där sojabönor eller palmolja ska produceras. I Sydamerika används marken som betesmarker för boskapsuppfödning.


Överfisket av haven är ett annat stort problem. För bara 50 år sedan verkade havens fiskbestånd vara outtömligt. Idag anses allt fler arter vara utrotningshotade. Nästan alla tonfiskarter i Medelhavet och Östatlanten är överfiskade. Fiskemetoder, som drivnät, åderlåter haven. Bottentrålar står för 70–80 % av bifångsten och plöjer havsbotten ungefär som en traktor plöjer en åker.


Tusentals ton giftigt avfall dumpas direkt i haven. Spillvatten från industrier och jordbruk hamnar i haven via bäckar, floder eller direkta vattenledningar. Under de senaste 40 åren har läckage från havererade tankerfartyg eller oljeplattformar allvarligt skadat vattnen, kusterna och ömtåliga ekosystem med hundratusentals ton råolja. Även transport- och passagerarfartyg står för en stor del av oljeföroreningar. 

 

Klimatförändringarnas betydelse

Skövlingen av regnskogarna och haven förstärker klimatförändringarna, vilket i sin tur leder till att den biologiska mångfalden minskar. Den ökande koncentrationen av växthusgaser i jordens atmosfär är en stor orsak till klimatförändringen. Stigande medeltemperaturerna resulterar i att isen i polarområdena smälter. Uppvärmningen av världshaven leder till minskad absorption av koldioxid, som innebär att koldioxid stannar kvar i luften och uppvärmningen ökar ytterligare. 


Sammanfattning

 

 

 

 



moln2.jpg

Hot mot natur och djurliv  - hotad mångfald

Filmhandledning

x:0 y:80 775x76

Filmfakta