Arbetsplaner i teknik år ÅK 8 Att rita ett hus vecka 2 – vecka12,Vt 2017

Uppgiften i teknik består av två delar:

Dokumentation

Historiskt perspektiv

Hållbar stadsutveckling

Sammanfattning

OBS! Du får använda olika källor för att söka information.
         Hänvisa till källan direkt där du har använt den i helhet.
         Du ska producera din egen text, inte reproducera!

Redovisning

Litteratur

Teknik i hemmet s 65 – 69
Elektricitet i varje hem s 70 – 73
Elektriska hushållsapparater 74 - 77
Styra och reglera s 78 – 81
Material och sammanfogning s 131 – 138
Rätt teknik räddar vår miljö s 200 – 203
Energiteknik s 204 – 210

Nätet
exempelvis: Borohus eller olika huskataloger på nätet
Turningtorso


 

 

 

Teknik- Planritning

 

Centralt innehåll Lgr 11:

* Tekniska lösningar för hållfasta konstruktioner, till exempel armering och balkformer.

* Hur komponenter och delsystem samverkar i ett större system, till exempel vid produktion och distribution av elektricitet.

* Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.

* Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning. hur faserna i arbetsprocessen

samverkar.

* Dokumentation i form av manuella och digitala skisser och ritningar med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt dokumentation med fysiska eller digitala modeller. Enkla, skriftliga rapporter som beskriver och sammanfattar konstruktions-och teknikutvecklingsarbete.

* Internet och andra globala tekniska system. Systemens fördelar, risker och sårbarhet.

* Återvinning och återanvändning av material i olika tillverkningsprocesser. Hur tekniska lösningar kan bidra till hållbar utveckling.

* Konsekvenser av teknikval utifrån ekologiska, ekonomiska, etiska, sociala aspekter, till exempel i fråga om utveckling och användning av biobränslen och krigsmaterial.

 

Syfte/förmåga:

Syfte:

* Genom undervisning ska eleverna ges förutsättningar att utveckla kunskaper  om tekniken i vardagen och förtrogenhet med ämnets specifika uttrycksformer och begrepp. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om hur man kan lösa olika problem och uppfylla behov med hjälp av teknik. Eleverna ska även ges förutsättningar att utveckla egna tekniska ideér och lösningar.

 

 

* Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om teknikens historiska utveckling för att de på så sätt bättre ska förstå dagens komplicerade tekniska företeelser och sammanhang och hur tekniken påverkat och påvekar samhällsutvecklingen. Undervisningen ska även bidra till att elevernas förståelse  för hur teknik utvecklas i samspel med andra vetenskaper och konstarter.

 

 

Förmåga:

* Identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion.

* Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar.

* Använda tekniksområdets begrepp och uttrycksformer

* Värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö

* Analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats över tid.

 

Centralt innehåll

 

kunskapskrav i slutet av årskurs 9

           E

kunskapskrav i slutet av årskurs 9

            C

kunskapskrav i slutet av årskurs 9

             A

Tekniska

lösningar

 

Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med viss användning av ämnesspecifika begrep beskriva hur enkelt i d e n t if i e r b a r a delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.

 

Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.

 

Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med god användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion och visar då på andra liknande lösningar.

 

 

Dessutom för eleven enkla och till viss del underbyggda resonemang om likheter och skillnader mellan några material och deras användning i tekniska lösningar.

 

Dessutom för eleven utvecklade och till relativt väl underbyggda resonemang om likheter och skillnader mellan några material och deras användning i tekniska lösningar.

 

Dessutom för eleven välutvecklade och väl underbyggda resonemang om likheter och skillnader mellan några material och deras användning i tekniska lösningar.

 

Arbetssätt för

utveckling av

tekniska lösningar

 

 

Eleven kan genomföra enkla teknikutvecklings och konstruktionsarbeten genom att undersöka och pröva möjliga idéer till lösningar samt utforma enkla fysiska eller digitala modeller. Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.

 

Eleven kan genomföra enkla teknikutvecklings och konstruktionsarbeten genom att undersöka och pröva och ompröva möjliga idéer till lösningar samt utforma utvecklade fysiska eller digitala modeller. Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven till handlingsalternativ som med någon bearbetning leder framåt.

 

Eleven kan genomföra enkla teknikutvecklings och konstruktionsarbeten genom att undersöka och systematisk pröva och ompröva möjliga idéer till lösningar samt utforma välutvecklade och genomarbetade fysiska eller digitala modeller. Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.

 

Arbetssätt för

utveckling av

tekniska lösningar

Eleven gör enkla dokumentationer av arbetet med skisser, modeller, ritningar eller rapporter där intentionen i arbetet till viss del är synligjord.

 

Eleven gör utvecklade dokumentationer av arbetet med skisser, modeller, ritningar eller rapporter där intentionen i arbetet är relativt väl synligjord.

 

 

Eleven gör välutvecklade dokumentationer av arbetet med skisser, modeller, ritningar eller rapporter där intentionen i arbetet är väl synligjord.

 

Teknik, människa,

samhälle och miljö

 

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang kring hur några föremål och tekniska system i samhället förändras över tid och visar då på drivkrafter för teknikutvecklingen.

 

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring hur några föremål och tekniska system i samhället förändras över tid och visar då på drivkrafter för teknikutvecklingen.

 

Eleven kan föra väl utvecklade och väl underbyggda resonemang kring hur några föremål och tekniska system i samhället förändras över tid och visar då på drivkrafter för teknikutvecklingen .

 

 

Dessutom kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur olika val av tekniska lösningar kan få olika konsekvenser för individ, samhälle och miljö.

 

Dessutom kan eleven föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur olika val av tekniska lösningar kan få olika konsekvenser för individ, samhälle och miljö.

 

Dessutomkan eleven föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur olika val av tekniska lösningar kan få olika konsekvenser för individ, samhälle och miljö.

 

 

 

x:55 y:80 718x5037