Till menyn

FAKTARUTA HANDELSBOLAG

Handelsbolag är en företagsform där, ägarna som minst måste vara två, har samma obegränsade ansvar som i en enskild firma.
 

Allmänt om handelsbolag

Här ser du handelsboalget

Handelsbolaget är en juridisk person men inte något skattesubjekt. Handelsbolaget är den som förvärvar äganderätten till tillgångarna i bolaget och som får lagfart på fast egendom. Ägarna har ingen äganderätt i bolgets tillgångar, utan äger en viss andel i bolaget. Även om handelsbolaget är skyldigt att upprätta årsredovisning och lämna uppgifter till skatteverket om näringsverksamheten som bedrivits under åtet och om hur den fördelas på delägarna är det delägarna personligen som deklarerar för handelsbolaget och betalar skatt efter sin andel av bolagets vinst. Om bolaget äger en fastighet eller har anställda blir de skattskyldiga och ska deklarera.

Delägarna eller bolagsmännen har ett solidariskt ansvar, vilket innebär att handelsbolagets fordringsägare kan välja att kräva att en fordran betalas av vem som helst av bolagsmännen. Hela skulden måste då betalas av den krävde bolagsmannen. Den som har betalat får sedan kräva att handelsbolaget eller de övriga delägarna betalar sin del av skulden, s k regressrätt. Det innebär att man som delägare i ett handelsbolag tar på sig ett ekonomiskt ansvar som kan vara förenat med risker.
 

Att bilda och driva ett handelsbolag

Handelsbolaget anses bildat i och med att bolagsmännen har avtalat om att driva näring i bolagsform och bolaget är registrerat i Handelsregistret. Handelsbolaget får samtidigt ett organisationsnummer och ett namnskydd för företagsnamnet. För handelsbolag gäller namnskyddet bara i det län där boalget är registrerat. Det finns inte något krav på startkapital utan här kan bolagsmännen fritt besluta om det belopp som krävs för att komma igång med verksamheten.

Handelsbolaget är naturligtvis bokföringsskyldigt och ska upprätta årsbokslut. För handelsbolag som ägs av minst en juridisk person gäller att de måste ha en auktoriserad eller godkänd revisor. För de största handelsbolagen med mer än 200 anställda eller som har en omsättning som är 1 000 gånger prisbasbeloppet (år 2006 39.700 kr) måste revisorn vara auktoriserad. De handelsbolag som ska ha en revisor måste också skicka in sin årsredovisning till Bolagsverket.

Lagen om handelsbolag och enkla bolag innehåller dispositiva regler som ger delägare i handelsbolag rätt att agera och ingå avtal för bolaget. Övriga delägarna har emellertid rätt att lägga ett veto. I praktiken kan det vara svårt att känna till hur en delägare agerar i enskilda frågor. Handlingsfriheten för enskilda bolagsmän blir omfattande. I ärenden som rör bolagets verksamhet eller affärsidé måste samtliga bolagsmän vara överens. Vinster i handelsbolag ska såvitt delägarna inte kommit överens om något annat delas lika mellan bolagsmännen.

Bästa sättet att reglera vilka rättigheter och skyldigheter bolagsmännen ska ha gentemot handelsbolaget och varandra och hur eventuella vinster ska fördelas är att upprätta ett sk handelsbolagsavtal. Här bör man avtala om:

Om någon av delägarna vill upplösa bolaget så måste han säga till 6 månader i förväg (uppsägningstid) och sedan ska handelsbolaget likvideras. Bolagets tillgångar säljs och delägarna får dela på behållningen.

Till menyn