Till menyn

FAKTARUTA EKONOMISK FÖRENING

Ekonomisk förening är en bolagsform som kan komma i fråga när människor med ett gemensamt ekonomiskt intresse sluter sig samman. I Sverige har vi starka bönder som i företag som Arla och Scan gemensamt vidareförädlar sina produkter och starka konsumenter som har slutit sig samman i konsumentkooperativa föreningar t ex Konsum. Dessa drivs som ekonomisk förening som till stora delar liknar aktiebolagen.

Allmänt om ekonomiska föreningar

Här ser du den ekonomiska föreningen

En ekonomiska förening kan ha flera tusen medlemmar (Arla ägs t ex av 10 557 mjölkbönder i Sverige och Danmark) eller bara några få som i en ekonomisk förening som har bildats kring ett kooperativt dagis. Medlemmarnas ansvar sträcker sig inte längre än till de insatser (medlemsavgifter) som de har betalat in till föreningen.

Att bilda en ekonomisk förening

För att kunna bilda en ekonomisk förening måste man vara minst tre fysiska eller juridiska personer. Föreningen registreras hos Bolagsverket, det får då ett orgaisationsnummer och blir en juridisk person och ett skattesubjekt, det innebär att vinster först beskattas i föreningen som sedan kan föreslå att en utdelning betalas ut till ägarna som betalar skatt på utdelningen. Av föreningens firma ska det framgå att det är en ekonomisk förening och inte något bolag. I samband med registreringen får föreningen ett skydd för sitt namn som gäller i hela landet.

Den ekonomiska föreningens organisation

En ekonomisk förenings högsta beslutande organ är föreningsstämman som består av medlemmarna. Här gäller principen att varje medlem har en röst. Det är inte det insatta kapitalet utan varje individ som räknas.
 
I den ekonomiska föreningen väljs en styrelse på föreningsstämman, har föreningen fler än 200 anställda måste föreningen också tillsätta en VD.

Föreningsstämman måste också välja minst en revisor. I mindre ekonomiska föreningar ställs inga krav på att revisorn ska vara godkänd eller auktoriserad, det räcker att revisorn har de ekonomiska kunskaper som krävs för att kunna revidera räkenskaperna. Föreningens revisor ska vara en auktoriserad eller godkänd revisor om föreningen har mer än 200 anställda eller har en omsättning som är 1 000 gånger prisbasbeloppet (år 2006 39.700 kr), dock är bostadsrättsföreningar undantagna från detta krav. Deras främsta uppgift är att i efterhand granska förvaltning och redovisning i föreningen. Revisorerna redovisar sin granskning i revisionsrapporten som presenteras tillsammans med bokslutet. Årsredovisningarna är offentliga, men bara de större föreningarna behöver utan anmaning skicka in dem till Bolagsverket.

En ekonomisk förening kan inte avvecklas hur som helst, det kan bara ske genom fusion, konkurs eller likvidation.

Till menyn