Ljud och ljudkort

Även om du klarar dig långt med text och bild på skärmen så ger ljud och musik en extra dimension åt både operativsystem, program och spel. Det finns mycket att ta del av om du har CD-Rom spelare och ljudkort. Det finns ett enormt utbud av multimediaapplikationer som nyttjar ljud och har musik i stereo.

Ljudkort
Ljudkort finns i alla utföranden och prisklasser. Det som skiljer korten åt är ljudkvalitet, anslutningsmöjligheter och inbyggda funktioner. De dyraste ljudkorten har ljudkvalitet och funktioner som gör att de kan användas professionellt. Dessa kort har många anslutningsmöjligheter och hög kvalitet på de komponenter som påverkar ljudet. Däremot är det inte säkert att de dyra korten fungerar tillsammans med alla spel och multimediaprogram. De enklare korten har sämre ljud men fungerar ofta bra till en mängd spel och multimediatitlar.

Ljudkvalitet
Kvaliteten på ljud som lagras digitalt är beroende av två faktorer, dels med hur många bitar beskrivs, dels med vilken samplingsfrekvens ljudet är inspelat. Ju fler bitar ljudet spelas in med desto större nyans och detaljrikedom får du. De ursprungliga analoga ljudvågorna måste översättas till digitalt format. Ljud som beskrivs med 8 bitar ger endast 256 olika nyanser. Med 16 bitar blir antalet nyanser hela 65 636.

Samplingsfrekvensen bestämmer med vilken frekvens det analoga ljudet översätts till digitalt ljud. När det analoga ljudet mäts 8000 gånger per sekund ha man en samplingsfrekvens på 8 kilohertz (kHz). Ju fler mätningar som görs per sekund desto noggrannare blir översättningen och desto bättre blir ljudet. De flesta ljudkort klarar en frekvens på 44,1 kHz, vilket motsvaras av ljudkvaliteten på en cd-skiva.

Ljud som spelas in lagras ofta i ett filformat som heter WAV.

Hur bra ett ljudkort ger beror på flera saker. För det första bör ljudkortet använda 16-bitar för in-och avspelning. Äldre ljudkort använde 8 bitar och gav betydligt sämre ljud. Om det digitala ljudet bara är inspelat med 8 bitars noggrannhet spelar det ingen roll ljudkortet klarar 8 eller 16 bitar.

Ett 16-bitars ljudkort behöver ha en kortplats av typen ISA 16, och ett 8-bitars ljudkort behöver en kortplats av typen ISA 8.

Ljudkvaliteten påverkas också av kretsar i ljudkortet, till exempel för omvandlingen från digitala ljud till analogt och tvärtom. De dyrare korten har i regel mer påkostade kretsar och ger bättre ljud.

Ljudkortets in- och utgångar
Normalt har ljudkorten ingångar för mikrofon och någon annan ljudkälla, till exempel cd-spelare, bandspelare etc. Utgångar bör finnas för högtalare eller hörlurar och en linje ut bör finnas för anslutning till förstärkare eller bandspelare. Ljudkort som klarar MIDI för anslutning till förstärkare eller bandspelare. Ljudkort som klarar MIDI måste ha en MIDI-anslutning om du vill ansluta andra MIDI-enheter till ljudkortet.

Ibland finns också ingångar för joystick på ljudkortet. Det är bra med ett sådant ljudkort om datorn saknar uttag sedan tidigare. En del ljudkort har volymen med hjälp av program.

Kompatibilitet
För att ditt ljudkort praktiskt ska gå att använda är det viktigt att kortet fungerar tillsammans med olika program. Ett av de första och nu mest sålda ljudkorten heter Soundblaster. De flesta tillverkare av program och spel anpassar sina produkter till just Soundblaster-kortet. Andra tillverkare av ljudkort gör sina kort kompatibla med Soundblaster. Ljudkort med MIDI kan stödja en standard som heter GM, General MIDI. GM garanterar att rätt instrument används för respektive kanal.

Högtalare
Nya datorer utrustas från början allt oftare med högtalare för placering på bordet bredvid datorn. Det finns också speciella bildskärmar med inbyggda högtalare i fronten. Men det finns fler lösningar än så för att få ljud i burken.

Olika lösningar för ljud
De högtalare som ansluts direkt till ljudkortet kan antingen vara aktiva eller passiva. En aktiv högtalare har inbyggd förstärkare och kan på så sätt ge högre effekt och starkare ljud. Förstärkaren i högtalaren behöver ström, antingen från batterier eller från vägguttag via någon transformator. Den sistnämnda varianten är att föredra.

Du kan också låta ljudkortets inbyggda förstärkare driva ett par passiva högtalare som varken behöver batterier eller transformator för att fungera. De flesta ljudkort har förstärkare för högtalare och hörlurar. Tyvärr är förstärkarna oftast väldigt klena och ger därför inte så bra ljudkvalitet och ljudstyrka.

©Copyright: Lars Sjunnevik