Vattnets kretslopp


Vår kropp innehåller ca 65 % vatten. Inom ett år byts ca 95 % av vattenmolekylerna ut!

   

Tänk Dig jorden lika liten som det här äpplet (8 cm).

Allt vatten på jorden skulle då rymmas i en enda droppe!

   
Vatten är en ändlig resurs som måste återanvändas. Människan är särskilt beroende av sötvatten. Det utgör en liten del av vattnet på jorden.
   
Var på jorden finns sötvatten?
GRUNDVATTEN Det mesta regn- och smältvattnet rinner ner i marken och renas genom "filtrering" genom sandlager mm. Grundvattnet är därför i regel rent och kan drickas.
YTVATTEN Regn- och smältvatten som rinner ner i vattendrag kallas ytvatten. Till sist rinner det ut i havet. Smuts och bakterier följer med ytvattnet, som oftast inte är drickbart.
GLACIÄRER Nästan en tredjedel av allt sötvatten finns som is och snö, som inte smälter under sommaren.
   
Hur cirkulerar vatten?

Om Du ställer en skål med vatten i Din bostad så avdunstar det och bildar vattenånga. Samma sak händer från havsytan. Ångan är en gas som består av rent vatten. Den stiger uppåt i atmosfären.

När temperaturen sjunker, kondenserar ångan och vattendroppar bildas. Vi ser moln på himlen. Molnen förs iväg av vinden till andra trakter.

När vattendropparna blir tillräckligt stora och tunga påverkas de av tyngdkraften och faller ner mot jordytan. Det regnar, haglar eller snöar, beroende på temperaturen.

 Uppgift
Gör en enkel skiss över vattnets kretslopp och sätt ut namn på alla delar. Ange också var i kretsloppet vi använder vattnet och till vad!
© Stockholms Stad 2001