VAD HAR TEMPERATUR MED METEOROLOGI ATT GÖRA?
_____________________________________________________________________
Läran om vädret kallas meteorologi. Många väderhändelser har med värme att göra.
Solen värmer jorden. Den värmer inte luften på jorden, utan jordytan som sedan reflekterar värmen så att luften värms. Hur mycket som reflekteras beror på vilken yta som solen strålar på, är det ett fjäll eller hav? Solen värmer jordklotets delar olika mycket och då uppstår tryck- och värmeskillnader. Luften sätts då i rörelse för att utjämna dessa skillnader och den rörelsen ger upphov till olika väder.
Moln bildas när varm luft stiger uppåt och kyls av. Vattenångan i luften kondenseras till vattendroppar eller om det är tillräckligt kallt till iskristaller. Om iskristaller smälter och fryser igen flera gånger, bildas hagel.
Lågtryck och högtryck har du kanske hört talas om i väderleksrapporterna? Lågtryck bildas när varm luft stiger uppåt. Vattenångan i den varma luften kyls ner och bildar vattendroppar – regn. Högtryck bildas när kall luft sjunker mot marken. Mellan ett lågtryck och ett högtryck bildas en tryckskillnad. För att utjämna trycket rör sig luften från högtryck mot lågtryck och det uppstår vindar.
Ibland talas det om fronter i väderleksrapporten. Gränsen mellan en varm och en kall luftmassa kallas front. Varmfront betyder att den varma luften tränger undan den kalla. Kallfront betyder att den kalla luften tränger undan den varma. Varm luft är lättare än kall och hamnar därför ovanpå den kalla luften i fronten. Eftersom den varma luften innehåller mer vattenånga som nu kyls och kondenseras, så bildas det ofta regn.
Klicka på den blå pilen som pekar till höger längst ner på sidan för att läsa om växthuseffekten, som vi inte skulle kunna leva utan.
_____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
GÅ TILL FRÅGOR
GÅ TILL EXPERIMENT