Bilden till höger visar två pionjärer inom utforskning av radioaktivitet, Pierre Curie och Marie Curie. Pierre dog 1906 då han blev överkörd av en hästdroska, Marie dog av cancer, troligen en följd av den joniserande strålningen hon så noggrant studerat.
Joniserande strålning har fått sitt namn av att den är sådan att den klarar av att jonisera atomer. Minns du elektronskalen? Om inte, gå tillbaka och se över det en gång till. Atomerna har en sorts inre balans (miniyoga?) och de är som mest balanserade om de har ett fullt yttersta elektronskal. Det gör att ämnen i grupp 1 lätt släpper en elektron (då har de ju sitt inre skal som är fullt ytterst) och att ämnen i grupp 7 lätt tar upp en elektron då det ger ett fullt yttersta skal. Om nu en atom tar upp eller släpper elektroner betyder det att de har en laddning eftersom antalet protoner inte förändrats. Atomer som har en laddning kallas joner.
Om en atom som ingår i en molekyl (förening av flera atomer) blir till en jon, alltså joniseras, har den svårt att fortsätta ingå i molekylen. De celler som sällan eller aldrig byts ut har då svårast att klara sig (om t.ex. en röd blodkropp blir skadad finns det miljarder andra). Marie Curie dog av cancer i benmärgen var blod produceras.
en.wikipedia.org