Genom undervisningen i ämnet hem- och konsumentkunskap ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga, dessa förmågor är följande:

 

HT

Vecka:

Genomgång av:

Praktiskt arbete:

Läxa att göra till nästa lektionstillfälle:

Bedömning

34

*Introduktion av näringslära

*Gruppindelning

*Förväntningar

Filmen det dolda sockret
+ frågor

 

Praktisk bedömningsmatris

Se frågebladet

 

       Mål/förmågor

 

Förmåga 1, 2 och 3

35

MUMSIGT intro

s. 69-71
s.21-42

Bananpannkakor

 

                                                                                          Förmåga 3 F                                                     Förmåga 1 och 2

36

Repetition: Hygien och att använda recept

Laga kycklinggryta

 

 

Förmåga 1 och 2

37

Genomgång av vatten, vitaminer & mineraler.

Falafel och pitabröd

Tillbehör: tomat, gurka, sallad och vitlökssås

Besvara frågorna

Vatten, vitaminer och mineraler

med hjälp av

sidorna 28-32 i

HKK boken.

Förmåga 1 och 2

38

Genomgång av kolhydrater

Pastarätt

Besvara frågorna

Kolhydrater

med hjälp av

sidorna 24-25 i

HKK boken.

 

 

Förmåga 1 och 3

39

 

Genomgång av proteiner.

Rösta fram en varmrätt + efterrätt till v. 41

 

Chili con carne och baguette.

Besvara frågorna

Proteiner

med hjälp av

sidorna 25-26 i

HKK boken.

 

 

     Förmåga 1och 3

40

 

Genomgång av fetter.

 

Lax, ugnsrotsaker, crème fraiche sås

Besvara frågorna

Fetter

med hjälp av

sidorna 26-27 i

HKK boken.

 

 

Förmåga 1, 2 och 3

41

 

Måltider och gemenskap

 

Tvårätters middag

 

Läs på provet
s. 21-42

s. 69-71

 

 

     Förmåga 1 och 2

42

MUMSIGT

Repetition inför provet

Näringsämnen

Hälsocoach uppgift s. 44

Läs på provet
s. 21-42

s. 69-71

 

Förmåga 1 och 3

43

Prov i näringslära

(och film)

 

 

 

Förmåga 1 och 3

44

HÖSTLOV

   

 

 

45

Konsumentekonomi.

Märkningar av livsmedel.


Film och Konsumuppgiften

 

 

Förmåga 3

46

Miljö & ekonomi. Hållbar mat

s. 153-161

Laga miljösmart mat

 

Förmåga 1, 2 och 3

47

Miljö & ekonomi

Uppgift:
Hållbar veckomeny s. 183

 

Hjälp till att planera en veckomeny hemma.

Förmåga 3

 

 

48

Mattraditioner

Kakbuffé med jultema

 

 

Förmåga 3

49

Matval som engagerar

Planera middag för gäster som ställer krav, uppgift s. 67

 

 

 

           Förmåga 1 och 2

50/51

Elevernas val.

Julstädning av köket.

 

           Förmåga 1 och 2