Vanliga olyckstyper:

 

En olycka är faktiskt inte en slump. Vi skadar oss oftast i miljöer som är farliga och som vi tillbringar mycket tid i. Så även om en olycka inte går att förutse, går den att förebygga.

 

Varje år söker en av tio läkarvård för olika skador. De flesta är pojkar och yngre män. Ungefär en fjärdedel av alla olycksfall sker i trafiken eller arbetet, övriga äger rum i hem- och fritidsmiljön.

 

Trafikolyckor

Antalet dödsfall i trafiken har mer än halverats sedan mitten av 1970-talet och Sverige är idag ett av de länderna med lägst andel trafikdöda i världen. Mycket tack vare ett omfattande trafiksäkerhetsarbete. Men riksdagens så kallade nollvision som innebär att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken tycks vara svår att uppnå. Mest utsatta är oskyddade trafikanter som fotgängare, cyklister, mopedister och motorcyklister. Skallskador är vanliga, men skulle lättare kunna undvikas om alla som cyklar, åker moped eller motorcykel använde hjälm.

 

Arbetsolyckor

Även antalet döda i arbetsolyckor har minskat kraftigt. Minskningen har varit störst inom transportsektorn och byggindustrin. Men transport och byggnad tillhör fortfarande de mest utsatta näringsgrenarna tillsammans med tillverkning och jord-, skogsbruk och fiske. Vanligast är fordonsrelaterade olyckor, näst vanligast är att bli träffad av flygande eller fallande föremål från till exempel kranar eller vid trädfällning.

 

Hem- och fritidsolyckor

Tre fjärdedelar av alla olyckor inträffar i hemmet eller på fritiden. De flesta skadar sig hemma, förutom ungdomar som ofta skadar sig på vid sport och idrott. Barn, ungdomar och äldre är väldigt olycksdrabbade hemma och på fritiden. Det beror antagligen på att de oftast tillbringar mest tid dessa miljöer.

 

Vanligast är fallolyckor, inte minst bland äldre. Små barn trillar exempelvis från möbler och lekredskap. Tonåringar och unga vuxna ramlar när de sportar. Vuxna faller från stegar och trappor eller på platta marken eller golvet och äldre även från stolen, sängen, rollatorn eller rullstolen. Många skadar sig också vid arbete i hem och trädgård. Kvinnor gör sig ofta illa inomhus medan män gör det utomhus eller i garaget.

 

Varje år söker en halv miljon akutvård efter att ha skadat sig i hemmet och på fritiden. De flesta skadar huvud, armar eller ben och vanligast är blödningar, frakturer, stukningar och vrickningar.

 

Källa:

http://www.vardguiden.se/Article.asp?c=2696