Frekvensanalys

Frekvensanalysen har sitt ursprung i den arabiska delen av världen. En bok författad av den arabiske filosofen och vetenskapsmannen al-Kindi på 800-talet. Metoden går ut på att man genom att känna till de olika tecknens normala frekvens i språket kan undersöka frekvensen i en kryptotext för de olika tecknen. Säg att man finner att bokstaven e har en frekvens på cirka 10 procent i vanlig text och att bokstaven k har frekvensen cirka 10 procent i en kryptotext. Då kan man misstänka att e helt enkelt har krypterats till k.

Metoden fungerar enbart på så kallade substitutionskrypton (substitution=byta ut) där ett visst tecken hela tiden krypteras till samma tecken. Det krypto som är absolut enklast att knäcka är Caesarkryptot, detta beror helt enkelt på att den alfabetiska följden mellan tecknen bevaras. Då kan man genom att rita ett diagram ganska enkelt se mönstret bland teckenfrekvenserna i diagrammet och enkelt förskjuta det mot frekvenserna för bokstäverna i klartext.

I bilden nedan ser du exempel på frekvenserna för bokstäver i klartext och frekvensen för bokstäverna i en fiktiv kryptotext, krypterad med ett Caesarkrypto. Om man tittar på mönstren för tecknen och mönstren på staplarna kan man snart lista ut vilken förskjutning som gjorts. T ex kan man se att de tre höga staplarna för r-s-t har förskjutits till n-o-p.

Bokstavsfrekvenser

Övning

Prova att dekryptera följande text som är krypterad med Caesarkrypto:

ÖERQUSSKTÅORRREYUHPKQÅKTUSQYBVÅKYOTMÖONUVVGZGÅÅJÄLDYSBIQKÅTFPKGÖGÅÅREZGUINKAVKYOSKTÅKYGSKJVYUMYGSSKTUINÅKAÅKYTG.

Ett tips är att göra en tabell över bokstävernas frekvenser och sedan rita ett stapeldiagram. Prova att matcha det mot diagrammet ovan för vanligt text och se om du hittar förskjutningen.