3 Mus och tangentbord
Mus
Ett vanligt sätt att styra datorn är att använda en mus. Idag har de flesta möss minst två knappar. De kallas för höger och vänster musknapp. Vänster musknapp används mest och förmodligen är du van att använda den. Om du lär dig använda även höger musknapp kommer du att hitta nya möjligheter och spara tid. När du klickar med höger musknapp så kommer det ofta upp en snabbmeny med vanliga kommandon som även hittas i de olika menyerna uppe i menylisten. På så sätt slipper du leta runt bland menyerna för att hitta kommando du vill använda. Om du till exempel vill spara ner bilden av musen här intill på din dator så pröva med att föra musen så att muspekaren pekar på bilden och klicka med höger musknapp. I snabbmenyn som kommer upp väljer du Spara bild som och sparar bilden på din dator. I de flesta exempel i PIM använder vi oss av att klicka i menyerna med vänster musknapp men pröva gärna även höger musknapp.
Många möss har också ett scrollhjul eller rullningshjul som gör det enkelt att bläddra upp och ner i ett dokument eller en webbsida. Vissa möss har fler knappar som man kan ställa in för olika funktioner. Det är vanligt att en av dem är inställd för att ta dig tillbaka till föregående webbsida till exempel.
Tangentbord
Tangentbord kan se väldigt olika ut. En del tangenter är extra bra att känna till.
Tangenten Esc eller Escape används ibland för att avbryta något som pågår. Du kan till exempel stänga av ett bildspel eller stoppa inläsningen av en webbsida genom att trycka på Esc. Om ett program hakar upp sig kan det vara en god idé att prova Esc.
Tabb-tangenten använder du för att hoppa eller stega. En vanlig användning är i ordbehandlingsprogram där tangenten används för att hoppa mellan förinställda positioner på raden. Även i en del andra program kan du stega dig framåt med Tabb.
Back eller Backspace används ofta för att radera eller ta bort. Back-tangenten raderar åt vänster om markören. För att sudda ut ett ord placerar du alltså musmarkören direkt efter det ord som ska raderas och sedan trycker du ner Back. Du kan också radera något som du markerat.
Insert betyder infoga. Ibland när du skriver i ett ordbehandlingsprogram och ska lägga till ett ord mitt i kan du råka ut för att texten skrivs över istället för att flytta sig och ge plats för ny text. Ett tryck på Insert rättar till problemet.
Delete-tangenten används liksom Back för att sudda eller radera. Ofta går det att använda vilken som helst av dem, men i beskrivningar är det vanligast att det står att du ska trycka på Delete om du vill ta bort något du markerat. Vill du sudda i text så suddar Delete åt höger om markören.
Shift-tangenten är så viktig att det finns två stycken, en på varje sida. Om du håller nere en av dem så får du stor bokstav. Du använder också Shift om du vill markera flera filer eller objekt i rad. Klicka på den första, håll nere Shift och klicka på den sista.
Även Ctrl finns på bägge sidorna av tangentbordet. Ctrl används i många kortkommandon. Står det till exempel Ctrl+A i en instruktion betyder det att du ska hålla Ctrl nere och trycka ner A. Vänj dig gärna vid att använda kortkommandon! Det minskar risken för musarm.
Alt-tangenten används också i kortkommandon. I många program är det ett litet streck under någon bokstav i varje menyalternativ. Det betyder att du kan nå det menyalternativet genom att hålla Alt nere och trycka på den bokstaven. Snart behöver du inte musen alls!
AltGr används oftast för att få fram "det tredje tecknet" på siffertangenterna. Den allra vanligaste användningen är förmodligen för att skriva snabel-a. Håll AltGr nere och tryck på siffran 2 för att få tecknet @. AltGr används också i en del kortkommandon.
Det finns fyra piltangenter på tangentbordet som pekar åt var sitt håll. Med dem kan du förflytta dig upp, ner, till höger och till vänster i text eller i celler i ett kalkylprogram. De används också för att styra i en del spel.
NumLock aktiverar och avaktiverar det numeriska tangentbordet som ofta finns till höger. Med det numeriska tangentbordet kan du skriva in siffor snabbare. Har du sett att där finns en Enter-tangent? Den fungerar precis som den andra Enter-tangenten.
