sagobakgrund2.jpg
sagor filmbakgr2.jpg

FOLKSAGA OCH KONSTSAGA - VAD ÄR SKILLNADEN?


Folksaga

Folksagor är sagor som har berättats av människor under långa tider och ingen vet vem som först berättade dem. De har berättats muntligt från generation till generation och har förändrats under vägen. Sagorna utspelar sig i fantasins värld och ofta under en historisk tid som man inte vet exakt när den var. Det förekommer en hjälte eller hjältinna i sagan och han eller hon strider ofta mot onda övernaturliga väsen som häxor eller jättar.

 

Folksagorna slutar alltid lyckligt och innehåller mycket livserfarenhet och visdom. Folksagan har hela tiden ett driv framåt och spänningen stegras hela tiden. Folksagorna innehåller ofta upprepningar. Talen tre och sju är viktiga, det kan handla om tre önskningar eller att någon ska göra tre saker för att nå sitt mål.

 

Personerna i sagorna beskrivs inte så detaljerat och de är enkla och tydliga, som den vackra prinsessan, den modiga pojken eller det fula trollet. Ingen folksaga innehåller ett modigt troll och en ful prins!

 

Konstsaga

En konstsaga har en författare, som H C Andersen, Astrid Lindgren, Elsa Beskow. Författaren har ofta hämtat inspiration från olika folksagor. I konstsagor beskrivs människor och omgivning mer detaljerat och berättelsen behöver inte vara lika enkelt uppbyggd som folksagan. Slutet behöver heller inte vara enkelt och tydligt lyckligt, som t ex i Bröderna Lejonhjärta.