Lag och rätt - en introduktion

Årskurs: 7-9
Ämne/Kurs: Samhällskunskap
Beskrivning: En introduktion till området "Lag och rätt" baserat på SO-direkt som läromedel.

Syfte med arbetsområdet

Vi kommer under de närmaste veckorna att arbeta med lag och rätt. Vi vill att ni under dessa veckor utvecklar era kunskaper om de rättigheter och skyldigheter som finns i ett demokratiskt samhälle. Vi vill också att ni förstår de centrala begreppen inom området som gör det möjligt att på ett självständigt sätt söka, bilda och använda kunskap kring samhällsfrågor. Ni ska kunna reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.

 

Ni ska även få insikt i rättssystemet i Sverige och de principer för rättssäkerhet som finns. Hur normuppfattning och lagstiftning påverkar varandra. Kriminalitet, våld och organiserad brottslighet. Kriminalvårdens uppgifter och brottsoffers situation.

 

Mål

Kurs- och läroplansmål

Text


Konkretisering för eleven

Det vi vill uppnå med detta område är ni efter genomfört arbete ska ni känna till hur det svenska samhället fungerar när ett brott sker och hur gången är från brott till dom. Vi vill också att ni ska känna till olika brottsbenämningar och vad som skiljer dem åt(T.ex. snatteri-stöld, inbrott-rån, dråp-mord-vållande till annans död). Vi vill att ni ska kunna några av våra lagar och känna till olika påföljder några brott kan ge (t.ex. böter, skyddstillsyn. villkorlig dom, fängelse, vård och elektronisk övervakning). Till sist vill vi att ni ska känna till lite kring kriminalvården i Sverige.


Undervisning

Vi kommer att arbeta med de centrala begreppen genom att först gå igenom dem muntligt och sedan så försöker vi förankra dem genom att arbeta med lucktexter(individuellt) och skärmkorsord(parvis).

Vi kommer att läsa i boken och följa killarna från brottet till domen. Mattias, Stina och Linda kommer att gå igenom utvalda delar lite närmare såsom ungdomsvåld, kvinnovåld, från brott till dom, kriminalvården etc. Ni kommer gruppvis att få läsa om verkliga brottsfall och sedan förbereda en egen rättegång.

 

Bedömning

Bedömningen kommer att ske på två sätt. Ett prov där ni skriftligt eller muntligt svarar på de frågor som vi kommer att ställa. Den andra examinationen sker både skriftligt och muntligt. Där ska ni i grupp utifrån en artikel beskriva gången från brott till straff. Detta med hjälp av en "story board". 

Bedömningsmatriser

E

C

A

Du har grundläggande kunskaper kring de rättsliga strukturerna i Sverige. T ex. Några brott som finns, några påföljder dessa brott kan ge och huvuddragen i den svenska rättsprocessen från brott till straff.

Du har goda kunskaper kring de rättsliga strukturerna i Sverige. T ex. Flera brott som finns och de påföljder dessa brott kan ge och mer i detalj kunna beskriva den svenska rättsprocessen från brott till straff.

Du har mycket goda kunskaper kring de rättsliga strukturerna i Sverige. T ex. Flera brott som finns och de påföljder dessa brott kan ge och mer i detalj kunna beskriva den svenska rättsprocessen från brott till straff.

Du ska kunna använda dig av de begrepp vi pratat om i dina resonemang(muntligt eller skriftligt) på ett huvudsak fungerande sätt.

Du ska kunna använda dig av de begrepp vi pratat om i dina resonemang(muntligt eller skriftligt) på ett relativt väl fungerande sätt.

Du ska kunna använda dig av de begrepp vi pratat om i dina resonemang(muntligt eller skriftligt) på ett väl fungerande sätt.

Du kan föra enkla resonemang om vad som kan hända vid olika val som människan gör i livet.

Du kan föra relativt väl utvecklade resonemang om vad som kan hända vid olika val som människan gör i livet.

Du kan föra väl utvecklade resonemang om vad som kan hända vid olika val som människan gör i livet.

Du kan söka information om samhället och använder då olika källor på ett i huvudsak

fungerande sätt

Du kan söka information om samhället och använder då olika källor på ett relativt väl

fungerande sätt

Du kan söka information om samhället och använder då olika källor på ett väl

fungerande sätt

x:10 y:5 500x1226