Ekosystem för överlevnad



Vad behövs för att överleva?
Invånarna i en stad är beroende av varandra. För att allt skall fungera har man olika uppgifter. 
Samma princip gäller i ekosystem. Individerna inom varje art har tillgång till mat, utrymme och lämplig miljö. Om en art tar för sig för mycket drabbas några andra. Samspelet fungerar inte längre.
Alla levande varelser som finns inom ett avgränsat område lever i samspel med varandra och med miljön. Detta område bildar ett ekosystem.
 

Ekosystem kan vara små, till exmpel ett akvarium eller en stubbe i skogen eller någon annan avgränsad del.

Men vi får inte glömma att hela jordklotet är ett enda ekosystem, som vi alla är beroende av!

Ekosystem består av:
växtsamhällen med flera arter  Alla växter som är gröna tillverkar (producerar) näring genom fotosyntes och kallas därför producenter
djursamhällen med flera arter  Alla djur som är vegetarianer kallas förstahandskonsumenter. Rovdjur blir andra- och tredjehandskonsumenter
nedbrytare (bakterier, svampar, maskar)  Nedbrytare ser till att döda växter och djur bryts ner till mindre ämnen som kan gå vidare i olika kretslopp (små "byggstenar" av större molekyler).
miljöfaktorer eftersom olika arter har olika krav på miljön för att kunna trivas   Miljön i samhällena beskrivs med mätbara faktorer: ljus, pH (surhet), nederbörd (vattentillgång), temperatur, vind samt tillgång på mineralämnen, oftast från berggrunden.
 
Allt levande finns med i näringskedjor och näringsväv!

De som lever av varandra bildar en näringskedja, som börjar med en producent och slutar med en toppkonsument (3 i bilden).

Varje djur kan äta flera olika arter och ingår i flera kedjor, som länkas samman till en näringsväv.

Du äter ca 10 gånger Din egen vikt på ett år. Det gör också konsumenterna som är före Dig i näringskedjan. Ämnen som lagras i kroppen får högre halt för varje "steg" i kedjan (allt kvar). Toppkonsumenten får i sig allt från producenten, till exempel bekämpningsmedel. Halten blir högst i toppkonsumenten!

© Stockholms Stad 2001