Övergödning


Övergödning är ett hot mot främst bottenlevande djur, trots att reningsverken tar bort en allt större del av kvävet.

Varför är övergödning så förödande?

 

Ökar halten nitratjoner, så kan växterna bilda mer protein och växa bättre. Algblomning är ett exempel.

Vad är det som begränsar växtligheten på ett område? Koldioxid, vatten och ljus (för fotosyntesen) finns det ofta nog av.

Dessutom behöver växterna bland annat kväve, fosfor och kalium som "råvaror". Dessa näringsämnen (mineraler) sugs upp som saltlösningar genom rötterna.

Brist på råvaran kväve (nitrat) begränsar tillväxten - för att bilda protein behövs kväve.

 
Nedbrytarna är aeroba bakterier. De förbrukar syre. När det blir syrebrist i vattnet dör de.
I sjöar och hav faller växterna ner till botten när de dör och ska förmultna. För bakteriernas aktivitet behövs syre, de andas precis som vi. Deras ökade aktivitet gör snart slut på syret i vattnet.
 
Anaeroba bakterier tar över och bryter ner växterna på sitt sätt.
De anaeroba bakterierna, som klarar sig utan syre, tar över och bildar mycket giftig svavelvätegas. Allt djurliv dör, man talar om "döda bottnar".
 
Läs om övergödning.
© Stockholms Stad 2001