Ljus och färger

Epc Logo.jpg

Som du läste i kapitlet vågor så finns det olika typer av vågor, ljus består av en elektromagnetisk transversell vågrörelse, och i en vanlig lampa finns det ett trassel av massa av dessa vågor, detta kallas för opolariserat ljus. Om detta ljus  passerar genom en polaroid (solglasögon) så "trasslas" det ut och bara en våg som går i rätt riktning kommer igenom.  Ljuset blir linjärpolariserat, detta kan liknas vid att man har ett snöre, du håller i ena änden och din vän i den andra. Mellan er finns ett staket (polaroiden). Din vän kastar omkring snöret men då staketet är i vägen så kan snöret bara kastas omkring i en vinkel på din sida av staketet.

VARFÖR ÄR HIMLEN BLÅ?

Himlens färg beror på solens ljus, vitt ljus är egentligen en blandning av alla färger, de beter sig dock på olika sätt. Blått ljus har kort våglängd men sprids mest, rött ljus har lång våglängd men sprids minst. Det blåa ljuset studsar alltså omkring mot partiklarna och himlen blir blå. Himlen kan få blå nyanser beroende på vart man kollar, om solen står högt på himlen så har ljuset inte gått så långt och det blå har inte spridits så mycket, därför blir himlen blåare ju längre bort solen åker.

Utan vår atmosfär hade himlen alltså varit alldeles svart.

Detta förklarar även varför solnedgångar ser röda ut, då ljuset åkt så långt så har det blå ljuset hunnit tyna bort medan det röda finns kvar.

VARFÖR ÄR HAVET BLÅTT?

Detta fenomen beror alltså på att himlen speglas i havet, men vatten är faktiskt lite blå i sig självt, detta för att den absorberar mer ljus i den rödare delen av ljusets spektrum och skickar ut blåare ljus. Mer blå färg blir då kvar.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Solnedg%C3%A5ng_%C3%B6ver_Laholmsbukten_augusti_2011.jpg
https://pixabay.com/en/himmel-v%C3%A4ttern-lake-blue-nature-966673/

Till innehållsförteckningen

x:75 y:1260 190x25
https://pixabay.com/sv/v%C3%A5g-koncentriska-v%C3%A5gor-cirklar-64170/