PP FÖR EKOLOGI

PEDAGOGISK PLANERING FÖR  EKOLOGI

Syfte med arbetsområdet

Undervisningen i ämnet biologi ska syfta till att eleverna utvecklar sin förmåga att använda kunskaper i biologi för att ta ställning i frågor som handlar om natur och ekologisk hållbarhet, samt att eleverna utvecklar sin förmåga att beskriva och förklara samband i natur och samhälle.

Centralt innehåll

-          Naturvetenskapliga teorier om livets uppkomst.

-          Ekosystems energiflöde och kretslopp av materia. Fotosyntes, förbränning och andra ekosystemtjänster.

-          Biologisk mångfald och vad som gynnar respektive hotar den. Samhällsdiskussioner om biologisk mångfald om biologisk mångfald, t.ex. i samband med skogsbruk och jakt.

-          Lokala ekosystem och hur de kan undersökas utifrån ekologiska frågeställningar. Samband mellan populationer och tillgängliga resurser i ekosystem. De lokala ekosystemen i jämförelse med regionala eller globala ekosystem.

DETTA SKA DU LÄRA DIG

-          Förstå fotosyntesprocessen och kunna förklara den

-          Veta vad förbränning är och vilken roll den spelar för alla organismer

-          Kunna och förstå innebörden av kretslopp och energi.

-          Kunna och förstå innebörden av begrepp som producent, konsument, ekosystem, population mm.

-          Kunna förklara och beskriva olika ekosystem och hur olika arter påverkar varandra.

-          Kunna förklara och beskriva olika kretslopp, näringskedjor, näringsvävar och näringspyramider.

-          Kunna förstå och förklara miljögifter och avfall.

-          Förstå och förklara villkoren för biologisk mångfald.

 

SÅ HÄR SKA VI ARBETA

Genomgångar, laborationer, studier i läroboken filmer och examination.

Lärobok, Spektrum Biologi, sid. 155 - 183

 

 

 

 

 

E

D

C

B

A

Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör ekologisk hållbarhet och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med enkla motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser. I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som till viss del för diskussionerna framåt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eleven kan samtala om och diskutera frågor som ekologisk hållbarhet och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med utvecklade motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser. I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som för diskussionerna framåt.

 

 

 

Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör ekologisk hållbarhet och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med välutvecklade motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser. I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som för diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eleven undersöker olika faktorers inverkan på ekosystem och populationer och beskriver då enkelt identifierbara ekologiska samband och ger exempel energiflöden och kretslopp.

Dessutom för eleven enkla och till viss del underbyggda resonemang kring hur människan påverkar naturen och visar på några åtgärder som kan bidra till en ekologiskt hållbar utveckling.

 

 

 

 

 

 

 

 

Eleven undersöker olika faktorers inverkan på ekosystem och populationer och beskriver då förhållandevis komplexa ekologiska samband och förklarar och visar på samband kring energiflöden och kretslopp.

 

 Dessutom för eleven utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring hur människan påverkar naturen och visar på fördelar och begränsningar hos några åtgärder som kan bidra till en ekologiskt hållbar utveckling.

 

Eleven undersöker olika faktorers inverkan på ekosystem och populationer och beskriver då komplexa ekologiska samband och förklarar och generaliserar kring energiflöden och kretslopp.

 

Dessutom för eleven välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring hur människan påverkar naturen och visar ur olika perspektiv på fördelar och begränsningar hos några åtgärder som kan bidra till en ekologiskt hållbar utveckling.