Människan är anpassad till ett liv på land men här får vi se exempel på grupper som, i samklang med naturen, lyckas skörda en del av havets rikliga tillgångar.Vi får bland annat följa med när fiskare på indonesiska ön Lembata jagar 25 meter långa kaskeloter. De gör det genom att hoppa från sina båtar upp på valarnas ryggar, med harpuner som enda vapen.
Diskussionsfrågor
Var någonstans lever långhalsar?
Ge minst ett exempel på samarbete mellan människa och djur.
På vilket sätt är förhållandet till havet speciellt på Hawaii?
Vad innebär kompressordykning?
Ge minst ett exempel på hur människor kan leva i tätt symbios med havet.
Vilka platser på jorden tror du att det bor människor på? Diskutera!
Vilka begränsningar tror du att det finns för var människor kan bo någonstans? Diskutera!
Ta reda på mer om jorden och hur den ser ut utifrån begreppen ”kyla”, ”vatten”, ”värme” mm. Använd gärna en jordglob!
Ta reda på vilka som är de tre mest befolkade städerna på jorden.
Hur många människor lever på jorden idag? Hur många tror man bor här om 10 år?
__________________________________________________________________________
Om Jorden (Tellus)
Jorden är den tredje planeten från solen och den största av de så kallade stenplaneterna i solsystemet. Jorden har en naturlig satellit kallad månen. Planeten bildades för 4,54 miljarder år sedan och liv uppstod inom en miljard år från dess skapelse. Sedd från rymden är jorden formad som ett nästan perfekt klot.
Jordskorpan, jordens yttre lager, är uppdelad i en rad olika segment, kallade kontinentalplattor, som långsamt rör sig över ytan. Jordens inre är fortsatt aktiv med en relativt fast mantel, en flytande yttre kärna som genererar ett magnetfält, och en fast inre kärna främst bestående av järn.
Jorden delas in i klimatzoner. Traditionellt har man talat om huvudzonerna Tropiskt klimat, Subtropiskt klimat, Tempererat klimat och Arktiskt klimat. Man brukar även skilja mellan kustklimat och inlandsklimat.
Cirka 71 procent av ytan är täckt av hav med saltvatten, återstoden består av öar och kontinenter. Flytande vatten är, så vitt man vet idag, nödvändigt för allt liv.
Tillsammans med människan lever här flera miljoner arter – jorden är den enda himlakroppen där man vet att liv existerar.
Planetens mineral och de många produkterna av biosfären bidrar resurser som används för att försörja jordens mänskliga befolkning. Invånarna är uppdelade i omkring 200 självständiga stater som samverkar med varandra genom diplomati, resor, handel och militära handlingar.
Världens befolkning använder endast 1 procent av jordens totala vattenmängd. Vattnet är fördelat så att 93,8 procent finns i oceanerna, 4 procent (sötvatten) finns i världens alla sjöar, floder, vattendrag, grundvatten etc, 2 procent i alla inlandsisar och 0,2 % som vattenånga.
I oktober 2011 beräknar man att jordens befolkning passerade 7 000 000 000 människor. Idag bor fler människor i städerna än på landsbygden, för första gången i jordens historia. Majoriteten, ca 80 procent, bor i så kallade utvecklingsländer, medan resterande 20 procent bor i rika länder som genomgått industrialisering.
Om havet
Haven täcker över 70 procent av jordens yta och är det sammanhängande vattenområde som avskiljer jordens kontinenter, eller någon del av detta område. Omkring 60 procent av haven utgörs av djuphav. Salthalten i världshaven är relativt konstant, runt 3,5 procent. Ofta talar man om de större haven som världshav eller oceaner. Dessa oceaner uppdelas dock ofta i mindre bihav, som i sin tur kan indelas i medelhav och randhav. Exempel på randhav är Nordsjön.
Havens form påverkas av kontinenternas rörelser och förändras i takt med att spridningszoner på havsbottnen ökar havens yta, eller kollisionszoner pressar haven samman och minskar deras yta.
Antagligen uppstod livet på jorden i haven, som i dag rymmer en stor artrikedom – från cyanobakterier till blåvalen, den största nu levande djurarten. Det är tillgången på vatten som varit förutsättningen för liv på jorden och än i dag lever omkring 40 procent av jordens befolkning i närheten av havet.
Naturen hjälper människan
Oavsett var vi bor finns det olika sätt som naturen hjälper oss att överleva på. Vi kan kalla dem ekosystemtjänster. Här är några av dem:
Människans planet 1 - Ett liv i havet
Filmhandledning
Filmfakta
Speltid: 50 min.
Från: 13 år
Ämne: Biologi
Originaltitel: Human Planet - 1
Produktion: BBC Earth, Storbritannien, 2011