Utan energi skulle livet och fysiken som vi känner dem idag inte vara sig lika. Energi kan varken skapas, förbrukas eller förintas, utan är konstant. Det vi däremot kan göra med energin är att omvandla, transportera eller lagra den. När vi talar om energiförbrukning brukar vi därför mena att vi omvandlar en typ av energi till en annan. Vi är idag beroende av el för att kunna leva på det sätt vi är vana vid. För att få tillgång till el har människan lärt sig att nyttja olika sorters energikällor, förnyelsebara och icke-förnyelsebara. De icke förnyelsebara energikällorna kan exempelvis vara fossila bränslen såsom kol och olja.
Förnyelsebar energi är sådan som hämtas från processer som hela tiden pågår i naturen. Vi har solen att tacka för att liv över huvud taget kan existera på jorden, och i denna film kommer vi att få lära oss mer om hur solens ljus kan fångas upp och användas som energikälla.
.
Diskussionsfrågor
__________________________________________________________________________
Det brinnande klotet
Solen, det vill säga stjärnan som vår planet kretsar kring, avger hela tiden enorma mängder energi i form av värmestrålning och ljus. I solens kärna når temperaturen 15 miljoner grader, och där uppstår den elektromagnetiska strålning som vi kallar solenergi. Solen består till 75 procent av väte och till 25 procent av helium. I kärnan omvandlas väte till helium i en fusionsprocess där energi frigörs och värmestrålning avges. Så länge solen brinner är den en outtömlig energikälla.
Solenergi då och nu
Redan de gamla grekerna filosoferade om solenergins användningsområden. Sedan dess har ett flertal metoder för att utvinna energi ur solens strålar upptäckts. Vetenskapsmannen Isaac Newton var en av de som använde slipade speglar och linser för att fokusera solens ljus, och redan i mitten av 1700-talet lyckades Georges-Louis Leclerc Buffon smälta bly med hjälp av solen. Den första solenergidrivna värmemotorn utvecklades 1816 av Robert Stirling. Idag finns flera olika tekniker för att fånga solens energi och omvandla den till elektricitet. Med solfångare fångas solens värmeenergi genom att låta solens strålar värma vätska som sedan transporteras bort. Denna teknik kan bland annat användas för att värma element eller förse hushåll med varmvatten. Det sätt som solceller gör om solenergi till elektricitet kallas för fotoelektrisk effekt – elektroner i solcellerna sätts i rörelse och kan ledas in i strömkretsar. En tredje metod att använda sig av är så kallad termisk solkraft. Det innebär att solens ljus koncentreras med hjälp av speglar, och värmer upp vatten. När vattnet nått tillräckligt hög temperatur förångas det, och ångan används för att driva en turbin som alstrar elektricitet.
En ljus framtid
Solen kan förse oss med all den energi vi behöver – flera gånger om. Men mängden solljus som träffar jorden varierar med årstider och väder, och därför är kompletterande teknik för lagring avgörande för att människans energibehov ska kunna tillgodoses dygnet runt och under alla årstider. Andra nackdelar är att det krävs stora ytor för att fånga upp tillräckligt med solljus, samt att tillverkningen av solceller är miljöskadlig. Trots detta räknas ändå solenergi som en ren energiform, då den inte förorenar miljön efter att den satts i bruk. Solljus är en resurs som återfinns i stort sett överallt på jorden, och även för småskalig användning kan det löna sig att övergå från fossila bränslen till solenergi. Forskare tror att solceller uplacerade över 0,3% av nordafrikas och mellanösterns ökenområden skulle kunna täcka hela regionen plus Europas totala energibehov!
Solenergi
Filmhandledning
Filmfakta
Speltid: 22 min
Från: 13 år
Ämne: Biologi, Fysik, Teknik