Skärhjälpmedel


Klicka på 'play' om du vill lyssna på texten

Att skära brödet på morgonen med en vanlig förskärare, när handleden är svag och stel kan vara näst intill omöjligt om man vill ha lagom tjocka och jämna skivor. Handtaget är oftast utformat så att det är en förlängning av knivbladet.


Det finns knivar med en annan utformning av handtaget, så att det är lättare att greppa. Dessa knivar ger en bra arbetsställning för arm och hand och det går lättare att skära. 

Här nedan finns exempel på några knivmodeller. Det finns också hopfällbara knivar.

                                                                                                                                                                                                       

Även om man har en bra kniv kan det vara svårt att skära limpan i jämna, lagom tjocka skivor.
En speciell skärbräda som "håller fast" brödet, och där man, genom att vrida den tvärgående ribban, kan ställa in tjockleken på skivorna och kniven hålls på plats i ett spår, är då en bra lösning. Skivorna blir rakt skurna och jämntjocka.



Det finns också osthyvlar med ergonomiskt utformade handtag. Ett vinklat handtag gör att belastningen på hand och armar minskar.




Potatisskalare med kraftigare grepp gör det lättare att skala potatis och grönsaker. Det finns flera olika modeller på marknaden, men det gemensamma är att de är försedda med kraftiga och ofta halkfria grepp. Skären kan vara vinklade olika i förhållande till handtaget. Det är viktigt att prova ut vilket som passar den enskilde användaren bäst.