Positiv och negativ stress

 

Stress tolkas oftast negativt. Stark och långvarig stress har visat sig vara skadligt för oss människor, medan en viss låg stressnivå kan upplevas som stimulerande. Stress är ett tillstånd där kroppen förbereder sig inför en fysisk eller psykisk utmaning. Man kan även mäta vissa reaktioner i kroppen: snabbare andning, ökade mängder stresshormoner, ökad hjärtfrekvens och saltsyreproduktion i magsäcken, förhöjt blodtryck etc.

 

Inför ett uppträdande kan t.ex. skådespelaren känna behov av en viss nervositet, för att kunna utföra en bra prestation. Man behöver en känsla av utmaning för att göra en ”toppinsats”. I ett sådant sammanhang känner även vi vanligtvis arbetstillfredsställelse, och arbetsresultat blir allt bättre.

 

För stora krav kan å andra sidan vara skadliga. Att känna sig ständigt jagad i sitt arbete innebär, att man hela tiden är i ett jobbigt spänningstillstånd. Stressen kan bli negativ. Negativ stress kan också skapas om arbetet är för ryckigt, för hårt styrt eller dålig organiserat. För lite arbete kan också skapa negativ stress.

 

”Lagom” belastning eller stimulans är det ideala tillståndet. Det kallas positiv stress.

 

Fysiska symtom på långvarig stress

 

Vanliga fysiska symtom på långvarigt stresstillstånd kan vara huvudvärk, magont, yrsel, muskelsmärtor och tryck över bröstet. De psykiska symtomen kan vara oro, sömnsvårigheter, nedstämdhet, aggression, depression och ångest.

Till stressrelaterade kroppsliga sjukdomar räknas hjärt- och kärlsjukdomar, förhöjt blodtryck, magkatarr och magsår. Även en del belastningssjukdomar är orsakade av långvarig stress. – Forskare har på senare tid visat att långvariga stresstillstånd även försämrar vår kropps försvar, det s.k. immunförsvaret. Vi kan då lättare bli drabbade av förkylningar och även mera allvarliga sjukdomar.

Kvinnor är överrepresenterade bland dem som har anmält stress som orsak till arbetssjukdom.

 

Åtgärder för att minska stressen

 

Arbetsplatser där medarbetare lider av stress måste undersökas noga för att hitta de bakomliggande faktorer till stressen. Genom en noggrann kartläggning och analys ska man sedan angripa de faktorer som orsakar stressen.

Det finns några allmänna råd för hur man kan hantera negativ stress:

-          förbättra förmågan att se vad som är viktigt och mindre viktigt

-          börja med kroppslig och mental avspänning

-          motionera. När man motionerar så förbrukas stresshormonerna som bildas vid stress.

Genom att bli medveten om sitt eget beteende, och sedan ändra på det, kan en del stress i arbetet motverkas. Ibland kan det vara så enkelt som att lära sig säga nej till uppdrag som tiden egentligen inte räcker till för.

 

Källa:

Alfredsson A.; Petersson A., M. och T. 2003. Arbetsmiljö och säkerhet. Serviceyrken. Natur och Kultur.

Englund, Sandberg, Sundström. 2002. Arbetsmiljö och säkerhet. Liber

Vad är stress?

http://www.suntliv.nu/AFATemplates/Page.aspx?id=771