Ångmaskinen
Den första ångmaskinen var kanske världens första motor. Innan ångmaskinen uppfanns använde man vindkraft som på en väderkvarn och vattenkraft där vattnet i en bäck eller å fick ett hjul att snurra. Den kraft man fick av detta hjul användes till tunga arbeten som att mala säd till mjöl, eller såga timmer till virke. Det vanligaste har nog ändå i alla tider varit kroppsarbete. Människan har fått använda sina egna muskler för att kunna såga och mala. Till de tyngre arbetena har man i tusentals år använt olika starka djur. När ångmaskinerna kunde börja användas så blev arbetet mycket mindre krävande. Men ångmaskinerna var mycket dyra att skaffa, så det vara bara de allra rikaste som kunde ha användning av deras styrka.
Hur fungerar en ångmaskin?
Tekniken fungerar så här: Du vet väl att när man kokar vatten, så bildas vattenånga som pyser ut ur kastrullen. Om man lägger på ett lock, så bildas ett tryck eftersom vattnet och ångan tar mer plats än det kalla vattnet och luften gjorde innan vattnet kokade.
Ångmaskinen har en vattentank som är helt tät. När man eldar under tanken så blir den varm och vattnet börjar koka. Det bildas ett övertryck som vill komma ut. Då släpper man ut ångan genom ett smalt rör. Röret leder ångan till en cylinder och pressar iväg en kolv. Kolven sitter fast på en stång som går till ett svänghjul som i sin tur börjar rotera av denna kraft. Motorn snurrar!
De första ångmaskinerna byggdes i början av 1800-talet för att pumpa upp vatten ur engelska gruvor. När tekniken hade utvecklats så använde man ångmaskiner som motorer i fabriker, båtar, tåg, kvarnar och sågverk. Ångmaskiner slutade användas en bit in på 1900-talet när de nya bensin- och diselmotorerna kunde användas i stället. Elektriska motorer började användas vid ungefär samma tid. De är tysta, ger inga avgaser och passar bäst att användas inomhus.
Anders berättar
Spola fram till 11.30 minuter. Där börjar det.