Några moderna exempel

Politiska ideologier och filosofiska system för hur samhället skall organiseras fortsätter människor att fundera över. De idésystem som utvecklats i modern tid förhåller sig ofta på något sätt till de klassiska ideologierna. Vi skall här översiktligt titta på två exempel - Milton Friedmans nyliberalism och John Rawls socialliberala idéer.

John Rawls
John Rawls
Rawls har utformat en samhällsmodell som han kallar ”En teori om rättvisa” (1971). Rawls utformar en princip för hur tillgångar skall fördelas. Varje individ skall ha rätt till en dräglig tillvaro. Man skall inte behöva tigga om man förlorar sin försörjning. Enligt Rawls skall man välja det samhälle där det sämsta utfallet är så bra som möjligt, ett samhälle som ger ett maximalt bidrag till dem som inte kan försörja sig själva. De rika betalar höga skatter för att de fattiga skall få högsta möjliga levnadsstandard. Detta sker genom bidrag och offentliga förmåner. Rawls betonar dock att skatterna inte får bli för höga. Total inkomstutjämning förespråkar inte Rawls eftersom det gör hela samhället fattigt. Han förespråkar alltså inkomstskillnader för de ökar produktionen och det tjänar samhället på. Skulle alla, oavsett om man arbetade eller inte, tjäna lika mycket så skulle produktionen vara lägre, enligt Rawls.

Milton Friedman är en av nyliberalismens förgrundsgestalter. Han skiljer sig från Rawls eftersom han anser att staten bör vara så passiv som möjligt. Friedmans argument inriktar sig på nytta och ekonomiska fördelar. Han menar att kapitalismen är ett oöverträffat system för skapande av välstånd. Staten bör avhålla sig från kontroll, regler och förmynderi. Statens uppgift är, enligt Friedman, att förhindra tvång, skydda äganderätt och skydda individer som inte kan ta eget ansvar . Det här brukar man kalla för en ”nattväktarstat”, dvs. staten liknas vid en nattvakt som inte syns så mycket men hindrar stadens innevånare från att bli angripna. Statens roll är att försvara individens frihet. Friedmans modell av hur samhället skall organiseras innebär att skatten blir mycket låg. Marknaden kommer själv att reglera vad som fungerar och vad som inte fungerar – staten skall inte lägga sig i hur människor väljer. Det vore en förolämpning mot människor att försöka skydda dem mot sig själva, menar Friedman. Milton Friedman
Milton Friedman