I bacillakuten får vi lära oss om våra vanligaste sjukdomar och krämpor. Varför blir vi sjuka? Vad är det egentligen som händer i kroppen, och hur kan vi göra för att undvika att bli sjuka? Detta är några av de frågor som programmet kretsar kring.
Diskussionsfrågor
__________________________________________________________________________
Bakgrund
Baciller och kräks handlar om något som drabbar många någon gång efter jul varje år – vinterkräksjukan. Att vara magsjuk kan vara jobbigt, äckligt och uttröttande, men det är faktiskt inte farligt. Ibland behöver kroppen göra sig av med något som den inte vill ha i sitt system. När man kräks beror det oftast på att man har ätit för mycket av något, eller att man har ätit något som är dåligt för kroppen, till exempel gammal mat eller giftig mat. Ett tredje alternativ är att man har fått i sig elaka bakterier. Då gör kroppen allt den kan för att göra sig av med bakterierna, och det är då man kräks och får diarré.
I magsäcken finns det magsyror som hjälper till att bryta ner maten så att vi kan ta upp de näringsämnen vi behöver. Kräks är en blandning av magsyra och gammal mat, och det är magsyran som gör att kräks luktar och smakar så äckligt.
Bakterier är levande organismer som är så små att man behöver använda ett mikroskåp för att kunna se dem. De trivs bäst där det är lagom varmt och dör vid för höga eller låga temperaturer. Det finns både snälla och elaka bakterier, i en vuxen människa finns det faktiskt hela 1,5 kilo snälla bakterier! De hjälper till att hålla magen i balans och ser till att vi håller oss friska. I yoghurt och fil finns det massor av sådana snälla bakterier. På rätt ställe är bakterier bara hjälpsamma, men om bakterier hamnar på fel ställe, till exempel i ett sår, kan de ställa till med problem.
Bakterier sprids genom att de fastnar på ytor som vi rör vid, eller när vi rör vid varandra. Därför är det viktigt att tvätta händerna noga när man har varit på toaletten och innan man ska äta. Om det är personer i ens närhet, kanske hemma eller i skolan, som är sjuka ska man tänka extra mycket på att hålla händerna rena. Men även om man tvättar händerna noga kan man inte vara säker på att inte bli sjuk.
Om man ändå skulle bli sjuk är det viktigt att komma ihåg att kräksjuka inte är farligt, men att man lätt kan bli uttorkad. Vätskebrist kan märkas på flera olika sätt; man kan bli torr i munnen, känna sig yr, få ont i huvudet och må illa. Kroppen består till 75 procent av vatten och uttorkning kan vara farligt. För att undvika att bli uttorkad ska man se till att dricka vatten, och gärna även vätskeersättning med salt och socker i. Det går både att köpa på apoteket eller göra själv hemma. Om man ser till att vila och få i sig vätska brukar man bli frisk på ett par dagar. Om man fortfarande kräks lika mycket efter två-tre dagar, har feber, är yr och uttorkad ska man gå till doktorn. Då kan man få dropp med vätska direkt in i blodet.
Bacillakuten - Baciller och kräks
Filmhandledning
Filmfakta
Speltid: 21 min
Från: 5 år
Ämne: Hälsa, Biologi, Kroppen
Originaltitel: Bacillakuten - Baciller och kräks
Produktion: © SVT, 2012