Beskrivning
En rolig och utmanande aktivitet med elever (från åk 6 och uppåt) för att förklara hur Forer-effekten fungerar.
"Forer-effekten (även kallad Barnum-uttalanden efter P.T. Barnums iakttagelse att 'vi har alla något gemensamt') är en observation att individer kommer att ge ett högt betyg till en personlighetsbeskrivning som man tror är skräddarsydd speciellt för dem, men uttalandena är vaga och allmänna nog för att kunna passa in på vem som helst. Denna effekt kan ge en delförklaring till den utbredda acceptans av vissa föreställningar och företeelser, såsom astrologi, spådomar, grafologi, och vissa typer av personlighetstester." (källa: http://sv.metapedia.org/wiki/Forer-effekten)
Forer-effekten är uppkallad efter psykologen Bertram Forer som år 1948 gav ett personlighetstest till sina studenter. "Han sa till studenterna att de fick en personlig analys av sina personligheter och han bad dem att betygsätta omdömena på en skala från 0 (stämmer inte alls) till 5, där 5 är en poäng där allt stämmer in på dig själv. I verkligheten fick alla samma personlighetsanalys." (källa: http://sv.metapedia.org/wiki/Forer-effekten)
Instruktioner
1. Skriv ut det bifogade Word-dokumentet "Din personlighetsanalys".
2. Om du har t.ex. 20 elever, lägger du 20 kopior av samma "personlighetsanalys" i 20 kuvert.
3. I klassrummet säger du till eleverna att du har skrivit en skräddarsydd personlighetsbeskrivning till varje enskild elev som ligger i ett kuvert med elevens namn på.
4. Ge kuverten till respektive elev och be dem att sprida ut sig i klassrummet så att de kan "läsa sin personlighetsanalys i lugn och ro" (för att undvika att de råkar läsa varandras "personlighetsanalys" och märker att det är exakt samma text). Fråga dem också att ge analysen en bedömning i procent ("Hur bra stämmer min beskrivning av dig? 100% betyder att bedömningen stämmer helt överens med din personlighet.") som de skriver på ett annat papper.
5. Efter att de har läst sin personlighetsanalys och gett en bedömning, ber du dem att stoppa analysen i kuvertet igen och ge kuvertet till dig.
6. Sedan frågar du varje elev vilken procent de gav bedömningen. Men diskutera inte innehållet än för att inte avslöja att alla har fått samma text!
7. Nu blandar du kuverten och säger "Jag kommer att dela ut kuverten slumpmässigt nu. När varje elev har fått ett kuvert ska du försöka gissa vilken elevs personlighetsanalys du har fått. Om du råkar få din egen personlighetsanalys igen kan du byta papper med din granne.
8. Nu upptäcker dem att alla fick samma text.
9. Efter ha pratat om hur det kändes att upptäcka detta, diskuterar ni hur (de tror) Forer-effekten fungerar och var de tror den används (horoskop, såkallade spågummor, "personlighetstester" som delas på sociala medier). Beroende på hur trygg du är med eleverna och hur trygga de är i gruppen kan ni också diskutera outliers (avvikare, utliggare), dvs. elever som inte kände igen sig alls eller knappt i personlighetsanalysen och hur det kommer sig. Under denna diskussion kan ni titta på videon som finns längst ner som visar ett liknande experiment av den engelska illusionisten Derren Brown.
10. Om det finns tid kvar (eller till nästa lektion): be dem att skriva en egen "personlighetsanalys" med vaga uttalanden som stämmer in på de flesta.
Nyckelord: psykologi, källkritik, Forer, Barnum, sociala medier, personlighetstest, cold reading, skepticism, astrologi, horoskop, medium, spågumma, Derren Brown