Ryska revolutionen

Mitt under första världskriget utbröt revolution i Ryssland. Industrialiseringen hade kommit sent till Ryssland men från slutet av 1800-talet kan man tala om en begynnande industrialisering med hjälp av franskt kapital. De ryska arbetarna fick det socialt och ekonomiskt sämre än arbetarna i Västeuropa. Ryssland saknade också en stark medelklass av den typ som i Västeuropa ofta ledde reformer.

Livegenskapen hade avskaffats 1861 men de ryska bönderna var fortfarande livegna och deras ekonomiska situation förbättrades inte nämnvärt när livegenskapen avskaffades.

Vidare fanns en politisk opposition i landet som förtrycktes och nationella minoriteter ställde krav (till exempel Finland som var ryskt sedan 1809).

Revolutionen skedde i flera steg. Missnöjet hade växt redan 1905 i samband med Rysslands nederlag i kriget mot Japan. Under tiden före första världskriget utvecklades industrin snabbt. Klyftan till det primitiva jordbruket blev allt större. Samtidigt blev strejkerna inom industrin och oroligheterna på landsbygden allt flera.

1917 hade tsarregimen misslyckats med att tillmötesgå böndernas krav på jord, landet var inte så militärt starkt att de kunde stå emot tyskarnas arméer. Regimen klarade inte heller produktionen och distributionen av livsmedel. Folket svalt vintern 1916-1917.

I mars 1917 avsattes tsaren I november samma år tog bolsjevikerna makten under slagorden: ”all makt åt sovjeterna”, ”fred” och ”jordreform”.

Ryssland slöt fred med Tyskland och Österrike-Ungern men samtidigt utbröt ett inbördeskrig. Freden slöts i Brest-Litovsk i mars 1918 och Ryssland förlorade Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen och Ukraina.

Efter revolutionen fortsatte inbördeskriget i Ryssland trots att världskriget upphörde hösten 1918. De kontrarevolutionära trupperna ”de vita” som representerade den gamla ordningen försökte störta ”de röda” det vill säga bolsjevikregimen. 1920 lyckades bolsjevikernas röda armé segra i inbördeskriget. Ryssland var då ett land i kaos, ekonomin hade brutit samman och svält härjade. En tiondel av befolkningen hade dött i krig och svält sedan 1914.

Efter Lenins död 1924 tog Stalin makten. Genom en mycket hårdför politik genomfördes en snabb industrialisering. Men det var ingen industrialisering för att kunna öka konsumtionen. Det var den tunga industrin som byggdes upp. Industrier som byggde industrier fick landet att snabbt omvandlas från bondesamhälle till tung industrination.

Senast updaterat 06/03/16 10:16