Vad är Ekologi

Symbol.png

Ekologi är läran om samspelet i naturen, eller läran om huset som man ibland säger. I ekologi gäller det att studera detta samspel och för det krävs det att man behöver material, ett ställe att studera på och kunskaper. Ett ekosystem är ett perfekt ställe för att studera ekologi.  Man ser tydligt hur de biotiska faktorerna behöver varandra för att leva. Men inte bara det, om de abiotiska faktorerna inte skulle finnas, skulle det inte ens vara möjligt med liv. Ett exempel: Hur skulle det vara möjligt att leva utan varken sol eller vatten, som båda är abiotiska faktorer, de lever ju inte? Tänk om vattnet skulle röra på sig automatiskt och gripa tag i änder eller vad det än är som simmar på ytan. Nej, det är vinden (en annan abiotisk faktor) som styr hur vattnet rör på sig för det mesta. 


Nu kommer vi in på sidospår. Ekologi har inte funnits särskilt länge. Det är en ung vetenskap som utvecklas i en extrem fart. Jag menar, hur många gånger hör du att man funnit någonting nytt inom djur eller växter? Just det, ofta. Man får inte blanda ihop ekologi med något som är ekologiskt. En miljökatastrof eller en främmande art som dykt upp i ett ekosystem utan förvarning är väldigt spännande och exalterande ur vetenskapen ekologins perspektiv, men man kan knappast säga att det är ekologiskt trevligt.


Lexikon!

Abiotiska faktorer = Icke levande

Biotiska faktorer = Levande

Växthuseffekten



Nu för tiden används allt fler bilar eller transportmedel i allmänhet. Låt oss säga så här istället: Nu för tiden används allt fler maskiner som släpper ut koldioxid och fossila bränslen. Att så mycket gaser släpps ut skapar en sak som vi kallar för växthuseffekten. Det är även därför som vissa skadliga gaser (som koldioxid) ibland kallas för just växthusgaser. Det växthus effekten gör är att den förvandlar jorden till ett enormt växthus, kan man säga. I ett växthus åker solstrålar och värme in, men kan sedan inte komma ut, på grund av glaset som man stängt in alla sina grönsaker eller vad man än nu planterar i sitt växthus. Det gör att man kan, om man har allting tätt förslutet och den är välkonstruerad, att man kan hålla det varmt där inne. Även på vintern.


All koldioxidsmolekyler gör samma sak med jorden. De lägger sig som en hinna uppe i atmosfären och hindrar alla solstrålar och alla värme att komma ut igen, vilket gör att det bara blir varmare och varmare. Effekten av växthuseffekten kallas för Globala Uppvärmningen, som du måste ha hört ett flertal gånger. Det är just vad det är också, hela jorden som bara blir varmare och varmare.


Detta har ju tusentals av biverkningar. Bara  för att nämna några så kommer t.ex. massor av djur- och växtarter att dö ut. Anledningen till detta är att de inte hinner anpassa sig till värmen och kollapsar. Extra tydligt syns detta i havet, då även det värms upp och djuren i vattnet är mycket känsligare. På under 50 år har hela 50% av alla vattenlevande arter dött ut. Om det fortsätter på det här viset kommer det att bli en ny massutrotning, så som när dinosaurierna dog som exempel. Eftersom fler djurarter dör, blir det mindre föda till andra djur, som också kommer att förminska i antal otroligt.


Koldioxid gör också att ozonlagret försvinner. Ozonlagret består av tre syreatomer som sitter ihop. När koldioxid blandas med, tappar ozonmolekylerna en av sina syreatomer och sjunker då ner till marknivå, som syremolekyler. Ozonlagret har en viktig uppgift eftersom att den absorberar en stor del av solens UV-ljus, som kan vara skadligt för oss om vi får för mycket av det.

x:20 y:845 770x490
http://en.wikipedia.org/?title=Forest
https://www.pexels.com/photo/forest-trees-fog-foggy-5049/
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ozon.jpg
https://www.flickr.com/photos/cblue98/7203961392
https://www.flickr.com/photos/d-b/393457154