Vad orsakar den globala uppvärmningen
Människans verksamhet förändrar klimatet på vår planet och orsakar en allmän uppvärmning. Redan år 1824 beskrev fransmannen Joseph Fourier för första gången ”växthuseffekten”.
Vad är växthuseffekten?
Jo, atmosfären innehåller gaser som gör att värmen stannar på jorden och alltså förhindrar att den försvinner ut i rymden. År 1892 visade svensken Svante Arrhenius på koldioxidens roll för växthuseffekten. Han förutspådde att förbränning av kol skulle förstärka växthuseffekten och höja temperaturen. Som exempel har planeten Venus för mycket växthusgaser - där är temperaturen över 400 grader. Mars har å andra sidan för lite växthusgaser - där är temperaturen minus 20 grader.
Forskning följer klimatutvecklingen
På 1980-talet slog en ny vetenskaplig upptäckt ner som en bomb. Genom att undersöka isen kunde forskningsstationen Vostok i Antarktis följa klimatets och atmosfärens utveckling under 400 000 år. Forskarna slog fast att koldioxidhalten i atmosfären förutspår den kommande temperaturen. De upptäckte att koldioxidhalten i de högsta islagren (som motsvarar 1900-talet) stiger till nivåer som inte existerat på 400 000 år. För dem var resultatet tydligt: Temperaturen skulle komma att stiga i motsvarande grad.
Vad innebär en global uppvärmning?
Den globala uppvärmningen orsakar främst praktiska problem. Som exempelvis att vattendrag torkar ut och öknen sprider ut sig. Ett annat hot är issmältning, vilket kan orsaka stigande vattennivåer och förändrade havsströmmar. Strömmarna är nödvändiga för att göra klimatet mildare på många platser på jorden. Genom en serie kedjereaktioner riskerar landskap, jordbruk och ekonomin i all världens länder att förändras.
Finns det några alternativ till el?
Elektricitet – produceras fortfarande mest av fossila bränslen, alltså bränslen som ligger bakom uppvärmningen. Kärnkraft - har nackdelen med riskavfall som inte bryts ned under väldigt lång tid. Och att det kan användas till kärnvapen. Men fördelen är att kärnkraft inte producerar växthusgas. Vindenergi – den energikälla som just nu får snabbast spridning över världen. Nackdelen är att den är dyr och än så länge otillräcklig.
Vilka är de viktigaste växthusgaserna?
Vattenånga - är inget riktigt hot eftersom det ingår i vattnets naturliga kretslopp. Koldioxid – gasen stannar kvar i atmosfären i cirka 100 år. Koldioxid kommer från vår förbrukning av kol, olja och gas. Det är fossila bränslen, rester av flera miljoner år gamla skogar, som vi hämtar upp ur marken. Metangas – bildas när levande organismer bryts ned. Det är därför boskapsuppfödning, genom spillningen från olika djur, är en av källorna till metanbildning. Boskapsuppfödningen är så omfattande att metangasen från anläggningarna är påvisbar i atmosfären. Ruttnande organismer i risfälten bildar också metan. Ozon – gasen kommer till största delen ut i luften via bilarnas avgaser och förstärker växthuseffekten ytterligare