Malala Yousafzai blev snabbt en förebild för miljoner flickor efter att ha stått upp gentemot talibaner för sin egen och andra flickors rätt till utbildning. Den 9 oktober 2012 sköts hon i huvud och nacke av talibantrogna. Attentatet inträffade efter att hon vägrat lyda ett förbud för flickor att gå i skolan. Hennes vänner, Shazia and Kainat, blev också skadade i samma attack, men till skillnad från Malala blev de kvar i Swatdalen under ständigt polisskydd. I den här filmen reser regissören Mohsin Abas dit för att träffa Malalas vänner och samtidigt belysa de försämrade villkoren för kvinnors rättigheter.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diskussionsfrågor

  1. Tycker du att utbildning ska vara en mänsklig rättighet? Varför/varför inte?
  2. Hur kan en människas liv förändras vid fri tillgång till utbildning?
  3. Vad innebär det att vilja införa sharialagar i ett land?
  4. Varför ville inte talibanerna att flickor skulle få utbilda sig?
  5. På vilka sätt är Malala ett hot mot talibanerna?
  6. Vad säger Malalas historia om möjligheterna för enskilda personer att påverka sin livssituation?

__________________________________________________________________________


Nyckelord


Om Malala

Alla människor har rätt till utbildning. Det står fastslaget i FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna. Men på flera håll i världen misslyckas man med att leva upp till FN:s krav. Ett exempel är Pakistan, där 27 miljoner barn får klara sig nästan helt utan utbildning. Sju miljoner av dem går inte i skolan alls, utan jobbar. Förutom stor fattigdom kämpar landet även mot interna fiender. Sedan många år tillbaka har talibanstyrkor kontrollerat delar av landet. I deras fotspår har skolor förstörts och bommats igen. Men det finns de som höjer sina röster mot talibanerna, trots att det är mycket farligt. En av de modiga personerna var bara 11 år när hon tog upp kampen för allas rätt till utbildning. Hon heter Malala Yousafzai, och tilldelades 2014 Nobels fredspris för sin aktivism för barn och kvinnors rättigheter.


Malala växte upp i Swatdalen i nordvästra Pakistan. Hennes pappa är lärare och har hela hennes liv talat om vikten av utbildning. Men när hennes by blev övertagen av religiösa extremister blev Malalas möjligheter till utbildning starkt begränsade. Talibanerna ville införa sharialagar. Det innebär att utbildningen bara skulle gå ut på att studera koranen. Dessutom var det bara pojkar som fick gå i skolan. Swatregionen hade tidigare gjort stora framsteg med sin utbildningssektor men det raserades när talibanerna tog över makten. Genom offentliga avrättningar och hög militär närvaro satte de skräck i Swatdalen. Men Malala visade stort mod och bestämde sig för att höja sin röst. 


Det var när tv-kanalen BBC letade efter någon som kunde blogga från Swatdalen som hon såg sin chans. 11 år gammal axlade Malala ett uppdrag som alla andra av rädsla hade avstått från. Bloggen fick snart stort genomslag, och världen fick äntligen se hur livet var i talibankontrollerade områden. Men efter strider mellan talibanerna och den pakistanska militären blev Malala tvungen att lämna sin hemby, och när hon långt därefter återvände var det bara spillror kvar av platsen. Men Malala lät sig inte nedslås, utan fortsatte arbeta för allas rätt till utbildning.


Två år senare beslutade hennes familj att hon inte längre skulle vara anonym på sin blogg, och det dröjde inte länge förrän hon började ta emot hot. Den nionde oktober 2010 blev hoten verklighet, och Malala utsattes för ett attentat. Två av hennes vänner skadades, och hon själv blev skjuten i huvudet. Ingen trodde att hon skulle överleva. Men Malala gjorde en mirakulös återhämtning, och höll vid sexton års ålder ett tal i FN där hon uppmanade världen att kämpa, såsom hon själv gjort, för allas rätt till utbildning

moln2.jpg

Malala - vägen till Nobels fredspris

Filmhandledning

Filmfakta