<<< Hem
Introduktion
Det övergripande syftet med lärresursen är att den ska ge inspiration, tankar och reflektioner för läsaren/lyssnaren kring tre olika teman:
1. Vart är jag på väg? Drömmar och mål…
2. Familj, kärlek och kompisar…
3. Mitt liv
Lärresurserna består av berättelser som bygger på intervjuer med sex personer. Vi hoppas att berättelserna kan uppmuntra personer att fundera kring sina liv; egna mål, drömmar och relationer.
Lärresursen är utvecklad för användning inom Särskild vuxenutbildning, t.ex. inom ramen för kursen Kommunikation och samspel och Service inom vård och omsorg. Materialet kan även användas i andra sammanhang såsom diskussionsforum och studiecirklar.
Fråge- och diskussionsunderlag
Tema 1 – Vart är jag på väg? Drömmar och mål…
Vart är du på väg?
Vad vill du arbeta med?
Vad drömmer du om?
Hur ser du på din framtid?
Vad har du för mål?
Vad skulle du vilja förändra i livet?
Debatt och diskussion:
Drömma – är det bra? Vad är det för skillnad mellan en dröm och ett mål?
Tema 2 – Familj, kärlek och kompisar…
Hur viktig är familjen?
Vad kan en familj bestå av?
Vad är en kompis?
Är det viktigt med kompisar?
Vad är kärlek?
Vem ger dig kärlek?
Vem ger du kärlek till?
Tema 3 – Mitt liv
Vem är du?
Hur ser du på dig själv?
Hur ser andra på dig?
Hur vill du leva?
Vad tänker du mest på?
Debatt och diskussion:
Att ta dagen som den kommer – vad betyder det egentligen? Kan vi göra det? Gör du det? Hur viktigt är det att planera för dig?
Hur använder jag lärresursen?
Tips, idéer och inspiration till läraren…
Här kommer ett par förslag till användning. Naturligtvis måste val av metod anpassas efter deltagarna och de förutsättningar som Ni har.
Steg 1.
Lyssna och/eller läs på berättelserna inom ett av de tre teman som finns.
För att lyssna på ljudfilen, klicka på högtalaren.
Alla läser om samtliga personer eller man väljer vem eller vilka själv.
Om man inte har tillgång till flera datorer, kanske man kan använda en datorprojektor eller samla deltagarna vid en dator och använda högtalare.
Steg 2.
Till varje tema finns en uppsättning med frågor (se nedan samt i slutet av respektive temas förstasida). Dessa kan bearbetas på många olika sätt.
- Deltagargruppen diskuterar och reflekterar spontant tillsammans kring de berättelser som de lyssnat på. Var det något särskilt de fastnade vid? Kan de plocka fram ett specifikt citat/uttalande som var intressant? Varför var det intressant?
- Varje deltagare får, med hjälp av frågorna, skriva ner sina egna tankar. Eventuellt som förberedelse till nästa punkt (c).
- Intervjuer parvis. Deltagarna intervjuar varandra. Förbered deltagarna genom att poängtera att de måste plocka fram sin nyfikenhet! Ge deltagarna förberedelsetid – vilka frågor ska de ställa? Ge dem verktyg genom att uppmana att inte ställa ja/nej-frågor, visa på exempel hur man kan ställa följdfrågor osv.
Uppföljning genom att intervjuaren presenterar vad ”hans/hennes” intervjuperson har sagt.
- Kombinera lärresursen i en digital lärplattform, om ni har tillgång till och använder en sådan. Där kan deltagarna under en längre period diskutera kring de olika teman i diskussionsforum. De kan även få tillfälle att diskutera med personer som de inte känner (deltagare i andra grupper) och på så sätt knyta nya kontakter.
- Anordna en ”Aktuellt-studio” i klassrummet. Deltagaren får sitta vid kortändan av ett bord, medan resten av gruppen befinner sig på motsatta sidan av rummet. Ger träning i att presentera sig själv och prata inför gruppen. Gör en ordentlig uppvärmning före övningen; sång, röstuppvärmning, rörelser osv. för att få igång kroppen
Tips för större text på skärmen
Om dina deltagare ska läsa från skärmen och föredrar större text, gör så här:
> Klicka på Visa-menyn
> Välj alternativet Textstorlek och sedan "större" eller "störst"
(gäller webbläsaren Internet Explorer)
Om lärresursen
Producerat av Vuxenskolan i Göteborg för Centrum för flexibelt lärande (CFL).
Lärresursen skapades under perioden november 2005 till maj 2006, inom ramen för projektet "Möten med människor i behov av stöd". Projektet har genomförts med hjälp av projektmedel från Centrum för flexibelt lärande (CFL).
Intervjuerna har genomförts och sedan bearbetats av journalisten och pedagogen Marie Offrell. Projektledare och webbdesigner Josefin Bergenholtz. Josefins kollegor och medarbetare på Särvux, Vuxenskolan i Göteborg samt Maries kollegor på Komvux i Partille har bidragit med värdefulla kommentarer och inspiration.
|