Operation Iraks frihet. FN, februari 2003. USA gör allt de kan för att övertyga medlems-staterna att en invasion av Irak är nödvändig. Men få tror på amerikanarnas skräckscenario: Att Irak besitter massförstörelsevapen. Den 17 mars 2003 tar USA saken i egna händer.
Vi träffar Hans Blix, chef för FN:s vapeninspektörer i Irak, som kom att spela en avgörande roll i stormaktspolitiken.
OBS! Vi vill förvarna om att filmen innehåller starka berättelser och bilder.
9
Frågor efter visning
__________________________________________________________________________
Nyckelord
Irak
Irakkriget
Gulfkriget
Operation Iraks frihet
Säkerhetspolitik
FN
Terrorism
__________________________________________________________________________
Bakgrund
I detta avsnitt av världens händelser vänds våra blickar mot Irak, och det krig som fördes där under 2000-talets första decennium. Filmen beskriver krigets orsaker från gulfkriget till attackerna mot World Trade Center 2001. Vi får även en inblick i FN:s arbete och hur konfliktlösning på internationell nivå kan se ut i praktiken. Slutligen öppnar filmen för reflektion om terrorns konsekvenser, godtycklighet och världssamfundets ansvar.
Upprinnelsen till irakkriget går att spåra tillbaka till gulfkriget, som rasade under 90-talets början. Irak var ockupationsmakt i Kuwait, vilket fördömdes av FN som beslutade att rikta sanktioner mot Irak. Med Iraks ledare Saddam Hussein vägrade lämna Kuwait och FN inledde Operation Ökenstorm, som kom att kosta tusentals irakiska liv varav många var civila. FN:s intervention lyckades dock i den mening att Kuwait befriades från sin ockupant, men sanktionerna mot Irak togs inte bort och snart var den ekonomiska situationen i Irak så svår att inbördes konflikter började uppstå. Anledningen till att sanktionerna mot Irak kvarstod var att FN:s vapeninspektörer gång på gång vägrats tas emot. Men sanktionerna fick inte den påtryckande effekt på landets ledare som var tänkt, utan drabbade istället folket, som blev allt fattigare.
1998 avbryts samarbetet med vapeninspektörerna och Irak bombades av FN:s och USA:s militära styrkor. Detta skulle bli början av en lång rad dagliga angrepp på vad som sades vara irakiska anläggningar för tillverkning och förvaring av vapen. Men bombräderna drabbade civila, och de brutala metoderna splittrade FN. När det dessutom uppdagades att FN:s organ för vapeninspektion var infiltrerat av den amerikanska underrättelsetjänsten tvingades man riva upp inspektionen och tillsätta en ny. Den nya kommissionen för vapeninspektion hade en annan typ av organisation, och leddes av svensken Hans Blix.
Men den redan spända situationen skulle komma att få en drastisk vändning. Den elfte september 2001 utförs en terrorattack mot World Trade Center i New York, och uppemot 3000 civila amerikaner mister livet. Bakom dådet står terrornätverket al-Qaida. Det dröjer inte mer än en månad förrän USA förklarar krig mot terrorismen, och går till attack mot Afghanistan. Den dåvarande presidenten George W Bush talar i FN, och hävdar att CIA funnit bevis för att Irak besitter biologiska vapen samt håller på att utveckla kärnvapen. Han använder även det faktum att Saddam Hussein inte tagit avstånd från elfte september-attackerna för att stärka sin tes. FN vill dock inte starta en invasion utan egna bevis för att Irak verkligen bedriver kärnvapentillverkning, och skickar därför sin vapeninspektion med Hans Blix i spetsen till Irak. Över 700 inspektioner genomförs utan att man finner några bevis, inte ens på de platser som pekats ut av den amerikanska underrättelsetjänsten.
Samtidigt pågår ett fult spel i FN. Hans Blix och hans kommission smutskastas, USA presenterar förfalskade bevis, och medlemsländer mutas för att rösta för en invasion. Runt om i världen protesterar demonstranter mot USAs krigsplaner, som kommer bli verklighet om tillräckligt många röstar för en invasion i FN. Men USA lägger aldrig ens fram en resolution, utan tar saken i egna händer. De ställer krav på att Saddam Hussein och hans söner ska lämna Irak inom 48 timmar, och när kravet inte möts förklarar USA krig.
De amerikanska trupperna möter knappt något motstånd, och 2003 förklarar George W Bush uppdraget som slutfört. Men en våldsspiral hade satts igång och i Irak rasade istället ett inbördeskrig. Detta pågick under USAs fortsatta ockupation av landet, och inte förrän 2009 återfick Irak full suveränitet. De politiska konflikterna i Irak var fortfarande olösta när de sista amerikanska soldaterna lämnade landet 2011. Idag kan vi med facit i hand konstatera att det inte låg någon sanning i de motiv som drev USA till en invasion. Saddam Hussein hade inget samröre med al-Qaida, och någon kärnvapentillverkning försiggick aldrig i Irak.
.
Världens händelser - Irak
Filmhandledning
Filmfakta
Speltid: 27 min
Från: 13 år
Ämne: Historia, samhällskunskap
Produktion: © Sveriges Television